Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Ντόναλντ Τραμπ σημειώθηκαν στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας το Σάββατο, ημέρα που επέλεξαν οι ψηφοφόροι του προέδρου να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις υπέρ του σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Σε πάρκο του Μπέρκλεϊ σημειώθηκαν βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών του Τραμπ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπροστά στα μάτια αστυνομικών που παρακολουθούσαν από απόσταση. Οι υποστηρικτές του προέδρου κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και χρησιμοποιούσαν σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών, κάποιοι εκ των οποίων κρατούσαν καδρόνια.

Οργανωτές των συγκεντρώσεων υποστήριξης του Τραμπ προετοίμασαν τις εκδηλώσεις «Πνεύμα της Αμερικής» σε 28 από τις 50 πολιτείες –αν και ήξεραν ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό σε όλες τις ΗΠΑ. «Υπάρχουν πολλές εξαγριωμένες ομάδες που διαμαρτύρονται και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σημαντικό να δείξουν την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Πίτερ Μπόκιν, της οργάνωσης Γκέι Υπέρ Τραμπ, που βοήθησε στη διοργάνωση της συγκέντρωσης στην Ουάσιγκτον.

Σε πολλές πόλεις οι συγκεντρώσεις δεν κατόρθωσαν να μαζέψουν περισσότερους από μερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Μάλιστα, στις περισσότερες, το πλήθος των υποστηρικτών του προέδρου ήταν μικρότερο από εκείνο των διαδηλωτών. Στο Μπέρκλεϊ, που θεωρείται προπύργιο του προοδευτισμού στις ΗΠΑ και πριν ένα μήνα οι φοιτητές του διάσημου πανεπιστημίου ύστερα από δυναμικές διαμαρτυρίες κατόρθωσαν να ακυρώσουν ομιλία του ακροδεξιού σχολιαστή Μίλο Γιανόπουλος, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.