Η αναβίωση τους τελευταίους μήνες βαριάς εγκληματικότητας με τη δράση συμμοριών που λυμαίνονται τις δυτικές και βόρειες περιοχές της Αττικής έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Αρχές Ασφαλείας για τις εξελίξεις. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν μπει δυναμικά στο τοπίο πολυπληθείς συμμορίες που χτυπούν επιλεκτικά εγκαταστάσεις μεγάλων εταιρειών όπως της αλλαντοβιομηχανίας Υφαντής, της Petrogaz με κύριο στόχο τα χρηματοκιβώτια.

Συμμορίες που τις αποκαλούν λόγω του τρόπου δράσης «συμμορίες των χρηματοκιβωτίων » ή «συμμορίες με τα τζιπ» και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουν κάνει τουλάχιστον 15 επιθέσεις, ληστείες και διαρρήξεις, σε εγκαταστάσεις εταιρειών. Η δράση τους με τις απανωτές επιθέσεις έχει συνδεθεί με την έξαρση οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας με έδρα και ορμητήριο τη Δυτική Αττική.

Σε μια πρώτη προσέγγιση χαρτογράφησης αυτών των συμμοριών σύμφωνα με τον τρόπο δράσης και τον γεωγραφικό χώρο όπου κινούνται, οι Αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για «μεικτές συμμορίες» τις οποίες συγκροτούν ομογενείς που έχουν και τον αρχηγικό ρόλο σε στενή συνεργασία με Ρομά.

Οι Αρχές από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει αναφέρονται σε έναν κοινό κορμό από αρχηγικά στελέχη και υποομάδες, τα μέλη των οποίων αναλαμβάνουν την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

Το σχέδιο δράσης της συμμορίας

Στις επιχειρήσεις – εξορμήσεις τα μέλη της συμμορίας δρουν κατά ομάδες περισσότερες των έξι ατόμων. Χρησιμοποιούν όπως απαιτούν οι περιστάσεις μεγάλης υποδύναμης αυτοκίνητα, όπως τζιπ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα βαριά χρηματοκιβώτια. Ο σχεδιασμός των επιθέσεων και η συγκρότηση των ομάδων, εκτιμούν οι Αρχές, απαιτούν εμπειρία. Κυρίως δε η κλοπή των ακριβών αυτοκινήτων χρειάζεται εξειδίκευση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αρχηγικά μέλη της συμμορίας έχουν ποινικό παρελθόν και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης.

Εκείνο δε που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συχνότητα των επιθέσεων και η ευκολία με την οποία εντοπίζουν και κλέβουν ακριβά αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια πυρπολούν για να μην αφήνουν ίχνη. Η επιλογή στόχων, γραφεία εταιρειών, δεν είναι τυχαία αφού τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη στροφή ως προς το αντικείμενο δράσης των συμμοριών από τις τράπεζες σε στόχους όπου υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ο οπλισμός που χρησιμοποιούν οι «συμμορίες των χρηματοκιβωτίων» ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες και τον βαθμό δυσκολίας, στις δε επιθέσεις χρησιμοποιούν από βαρύ οπλισμό όπως Καλάσνικοφ, κοντόκανα μέχρι ρόπαλα και μαχαίρια. Βέβαια στα πορτ-μπαγκάζ των κλεμμένων αυτοκινήτων πιθανότατα υπάρχει βαρύς οπλισμός για την περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι και καταδιωχθούν από αστυνομικούς.

Το ορμητήριο των συμμοριών εκτιμάται ότι βρίσκεται σε δυτικές συνοικίες της Αττικής ενώ όπως φαίνεται από τις εξορμήσεις τους έχουν χαρτογραφήσει και γνωρίζουν πολύ καλά τις περιοχές όπου κινούνται φροντίζοντας πάντα να ακολουθούν πορεία διαφυγής με διέξοδο προς την Εθνική Οδό.

Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι η δράση των συγκεκριμένων συμμοριών διαρκώς εξελίσσεται, αναβαθμίζεται και κλιμακώνεται. Προς το παρόν βρίσκονται ακόμα σε ένα πρώτο στάδιο συγκρότησης και οργάνωσης αλλά όπως φαίνεται εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς επενδύοντας σε εμπειρία και κέρδη από τις συνεχείς εξορμήσεις τους.

Τι δείχνουν οι επιθέσεις

Το χρονικό των πιο χαρακτηριστικών επιθέσεων, οι ιδιαιτερότητες, οι διαφορές και τα κοινά σημεία.

1. Με την ένοπλη εισβολή με Καλάσνικοφ στις κεντρικές εγκαταστάσεις της γνωστής εταιρείας αλλαντικών Υφαντής στην Κηφισιά που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό του γιου και του αδελφού του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου άνοιξε ο κύκλος δράσης των «συμμοριών των χρηματοκιβωτίων». Ήταν η πιο βίαιη επιδρομή ενόπλων καθώς έγινε μεσημέρι βάζοντας σε κίνδυνο ιδιοκτήτες και εργαζομένους. Οι ένοπλοι ακινητοποίησαν τους φύλακες κατευθύνθηκαν στο λογιστήριο και, αφού πυροβόλησαν στα πόδια τον αδελφό του ιδρυτή και τον γιο του, άρπαξαν περίπου 50.000 ευρώ που προορίζονταν για τη μισθοδοσία εργαζομένων.

Το χαρακτηριστικό που θα δώσει και στις επόμενες επιθέσεις το στίγμα – ταυτότητα της συμμορίας είναι ότι χρησιμοποίησαν τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, μία BMW και ένα Audi, τα οποία στη συνέχεια πυρπόλησαν. Είχαν κλαπεί λίγες μόλις ημέρες πριν από τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Τα μέλη της συμμορίας είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αντιγράφοντας ιδίου τύπου και χρώματος αυτοκίνητα, γεγονός που προσδίδει στους αρχηγούς εμπειρία και επαγγελματισμό.

2. Βίαιη ήταν και μία ακόμα ένοπλη εισβολή που πραγματοποίησαν τα μέλη της ίδιας συμμορίας στα τέλη Δεκεμβρίου σε βιοτεχνία λευκών ειδών στη Νέα Ιωνία. Οι ένοπλοι εισέβαλαν νωρίς το πρωί στα γραφεία της επιχείρησης και με το κοντάκι όπλου χτύπησαν τον ιδιοκτήτη. Ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο δράσης ως προς την εξαφάνιση ενοχοποιητικών στοιχείων, κατά τη διαφυγή τους σε μικρή απόσταση πυρπόλησαν το κλεμμένο αυτοκίνητο.

3. Στο μπαράζ επιθέσεων στα γραφεία επιχειρήσεων τα μέλη των συμμοριών άλλαξαν στη συνέχεια «ωράριο» χτυπώντας ξημερώματα. Το γεγονός αυτό συνήθως τούς έφερνε αντιμέτωπους με φύλακες εγκαταστάσεων τους οποίους ακινητοποιούσαν και έδεναν χειροπόδαρα με πλαστικές ταινίες tire up. Στόχος των επιθέσεων ήταν πλέον αποκλειστικά τα βαριά χρηματοκιβώτια. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούσαν στην προσέγγιση του στόχου περισσότερα από δύο αυτοκίνητα, κατά προτίμηση BMWX5, ώστε να μεταφέρουν το χρηματοκιβώτιο καθώς και άλλα μικρότερα για να επιβαίνουν τα μέλη της συμμορίας.

4. Το τελευταίο δίμηνο χαρακτηριστική είναι η μεγάλη συχνότητα των εισβολών. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν κάνει τουλάχιστον 15 επιθέσεις –ληστείες, διαρρήξεις -, χτυπώντας ακόμα και τρεις φορές σε ένα 24ωρο. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που μπήκαν στο στόχαστρο της συμμορίας με τα τζιπ είναι μια εταιρεία πλακιδίων στον Ασπρόπυργο, η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος στο 7ο χιλιόμετρο Αθηνών – Λαμίας στο Καπανδρίτι, μια φαρμακοβιομηχανία στη λεωφόρο Πάρνηθος στις Αχαρνές, το εργοστάσιο πουλερικών Νιτσιάκος στον Ασπρόπυργο.

Η συμμορία τις τελευταίες ημέρες έχει διευρύνει και γεωγραφικά το πεδίο δράσης. Μετά τα δυτικά και βόρεια προάστια, τα μέλη της προχώρησαν σε απανωτές εξορμήσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο Σχηματάρι. Με τη γνωστή BMWX5 σε δύο εικοσιτετράωρα χτύπησαν τα εργοστάσια Μπισκότα Παπαδοπούλου, Μύλοι Ασωπού και Septona με είδη προσωπικής υγιεινής.