Το άλυτο θέμα της ονομασίας συμβάλει «σημαντικά» στην πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ζητά την επίλυσή του.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέγνωσε την Παρασκευή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ενώ επικρίνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ για την άρνησή του να αναθέσει τον σχηματισμό της κυβέρνησης στον ως τώρα αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Γκάμπριελ καλεί τον πολιτικό κόσμο των Σκοπίων να συμπεριφερθεί με ευθύνη, να μετριάσει τη ρητορική του και να κάνει το παν ώστε να μην προκληθεί ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων.

«Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητικότητα»

Σε άλλο σημείο της δήλωσης, ο κ. Γκάμπριελ εκφράζεται «κατηγορηματικά» υπέρ της «περαιτέρω προσέγγισης» της χώρας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «λυπούμαστε ιδιαίτερα που το άλυτο θέμα της ονομασίας εμποδίζει εδώ και χρόνια μια μεγαλύτερη πρόοδο» αυτής της διαδικασίας.

«Αυτό έχει σίγουρα συμβάλει αποφασιστικά στη σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης», εκτιμά ο κ. Γκάμπριελ για να συμπεράνει πως «σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κινητικότητα».

«Θα θέλαμε μια καλή λύση», είπε ο Μάρτιν Σέφερ και πρόσθεσε:«θα επιθυμούσαμε πράγματι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί, ας πούμε, και τα επόμενα δέκα χρόνια τέτοια «λεκτικά τερατουργήματα» (δηλαδή, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) για να αναφερθεί σε μια χώρα.»

Ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις διαφορετικές θέσης που τηρούν οι δύο χώρες στο θέμα της ονομασίας, ο κ. Σέφερ επισήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν στάθηκε δυνατόν «τον 21ο αιώνα και μετά από 20 χρόνια να βρεθεί μια κάπως λογική λύση». Οπως τόνισε, «τόσο δύσκολο δεν είναι».