Ηρθαν στη Βρετανία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή: άλλος για να βγάζει περισσότερα λεφτά, άλλος για να έχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, άλλος ακολουθώντας έναν έρωτα και άλλος, στην περίπτωση της Ελλάδας, για να γλιτώσει από την κρίση. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν και έφυγαν. Οσοι όμως έμειναν έφτιαξαν τη ζωή τους. Κι ύστερα ήρθε το Brexit. Από την 23η Ιουνίου 2016, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν (με ποσοστό 51,9%) υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα πράγματα άλλαξαν για τους Ευρωπαίους που ζουν εκεί. Τη σιγουριά διαδέχθηκε η ανασφάλεια. Θα μείνουν ή θα τους διώξουν; Θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα; Θα εξακολουθήσουν να είναι αποδεκτοί από την κοινωνία;

Πολλοί ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Και, στην περίπτωση των ευρωπαίων γιατρών, 6 στους 10 εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή αισθάνονται λιγότερο ευπρόσδεκτοι λόγω του Brexit. Το εύρημα αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου, του ρυθμιστικού οργάνου για το ιατρικό επάγγελμα στη Βρετανία. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μαζικής εξόδου γιατρών που προέρχονται από την ΕΕ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) «θα απειληθεί με καταστροφή».

«Είμαι δυσαρεστημένη με τους χειρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για την παραμονή των Ευρωπαίων. Ολα είναι στον αέρα», λέει στα «ΝΕΑ» η Κυριακή Σονίδου, γενικός ιατρός με εξειδίκευση στην καρδιολογία στο Ιατρικό Κέντρο του Μπέισγουοτερ στο Κεντρικό Λονδίνο και στο Νοσοκομείο Τσέλσι και Ουέστμινστερ, στο Τσέλσι του Βόρειου Λονδίνου. «Από την Ελλάδα με έδιωξαν η αναξιοκρατία και η διαφθορά. Ηρθα σε μια χώρα που με σέβεται και μου έδωσε ευκαιρίες. Δουλεύω σκληρά και συνεισφέρω στην εθνική οικονομία. Τώρα όμως αισθάνομαι απογοήτευση διότι μας χρησιμοποιούν για να ασκήσουν πίεση στις Βρυξέλλες», τονίζει η Κυριακή Σονίδου, η οποία ζει στην Αγγλία από το 2008.

Η κυβέρνηση της Τερίζα Μέι αρνείται επί του παρόντος να παράσχει εγγυήσεις για τα δικαιώματα που θα έχουν μετά το Brexit οι Ευρωπαίοι που κατοικούν ήδη στη Βρετανία. «Επιδίωξή μας είναι το ζήτημα αυτό να τεθεί ως προτεραιότητα όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, η εγγύηση των δικαιωμάτων πρέπει να είναι αμοιβαία: και από εμάς για τους ευρωπαίους πολίτες και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη για τους Βρετανούς που μένουν εκεί» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Μέι.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει και εκτιμά το έργο που επιτελούν οι ξένοι γιατροί και νοσηλευτές στο NHS» πρόσθεσε. Ωστόσο, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στόχος είναι να εκπαιδευθούν περισσότεροι Βρετανοί ώστε «να μην εισάγουμε γιατρούς από τις φτωχότερες χώρες».

Η Κυριακή Σονίδου εξεγείρεται: «Τα σχόλια του υπουργού είναι ακραία και ρατσιστικά. Νιώθω ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την προσφορά μας, δείχνει αχαριστία. Αντιθέτως, οι άγγλοι ασθενείς μας είναι πολύ υποστηρικτικοί. Συχνά μου λένε: εμείς θέλουμε να μείνετε εδώ».

«Ηρθα στην Αγγλία το 2010 στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Αυτός παραμένει ένας από τους λόγους που δεν αποφασίζω να επιστρέψω. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα αισθάνομαι λιγότερο ευπρόσδεκτος εδώ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ξενοφών Κρίνος, καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορθ Κάμπρια, στο Καρλάιλ της Βορειοδυτικής Αγγλίας.