Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για «ατυχήματα» με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στάθηκε στην υπεύθυνη στάση της ελληνικής κυβέρνησης αυτήν τη τρέχουσα περίοδο της έντασης.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εστίασε στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσής του.

Στο σκέλος της οικονομίας και τον ρόλο του ΔΝΤ, ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική ηγεσία και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε επίσης για τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων, με έμφαση το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή στις διμερείς σχέσεις.

Εξέφρασε την επιθυμία να δει την Ελλάδα να παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

«Η οικονομική σταθερότητα και ευημερία είναι σημαντικά στοιχεία για κάθε προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή και στην Ευρώπη και έτσι η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» τόνισε.

«Οσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις και οικοδομεί την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, είμαι πεπεισμένος ότι οι νέοι επενδυτές θα στηρίξουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας» επισήμανε, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε τη βούληση αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα τόσο στις υπάρχουσες όσο και σε νέες επενδύσεις.

«Ενα από τα θέματα που δουλεύουμε για φέτος στην Πρεσβεία αφορά ένα road show και έχει προγραμματιστεί εμπορική αποστολή για τον Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρεσβευτής.