Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης, τόσο από επιστημονική όσο και από την πλευρά της άμεσης συμμετοχής του στα ευρωπαϊκά και ελληνικά πολιτικά δρώμενα, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη παρουσίαση. Αποτελεί σταθερό πυλώνα της επιστημονικής κοινότητας ως ειδικός στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ είναι και συνεπής σοσιαλδημοκράτης.

Στο βιβλίο του, που χωρίζεται σε τρεις ενότητες, συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις που δημοσιεύονται για πρώτη φορά αλλά οι περισσότερες αποτελούν αναδημοσιεύσεις. Κείμενα που τα επαλήθευσε η πορεία των πραγμάτων, αλλά δεν είναι προφητείες, γραμμένα με επιστημονική γνώση και πολιτική ανησυχία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία για να προδιαγράψουμε τις πιθανές εξελίξεις. Κείμενα που επιχειρούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως αν μπορεί να ξεπεραστεί και πώς η ευρωπαϊκή και η ελληνική κρίση, αν μεταρρυθμίζεται η Ελλάδα, αν αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τέλος τι πρέπει να αλλάξει στην σημερινή ευρωπαϊκή αλλά και στην όποια ελληνική σοσιαλδημοκρατία.

Ο Ιωακειμίδης, στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Η φύση της κρίσης», τονίζει ότι το μέγα πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τόσο το οικονομικό όσο το ότι αυτή εμφανίζεται αποκομμένη από τους ευρωπαίους πολίτες μαστιζόμενη από μια βαριά κρίση νομιμοποίησης. Αυτή η κρίση νομιμοποίησης τροφοδοτείται από τις ατέλειες της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης (ΟΝΕ), αλλά και από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας. Η ατελής ΟΝΕ αλλά και οι προκλήσεις της αυξανόμενης ισχύος της αυταρχικής πουτινικής Ρωσίας, η αυξανόμενη εισροή προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η αυξανόμενη ένταση στην ίδια περιοχή θέτουν άμεσα καθήκοντα στην ΕΕ. Αυτά αφορούν την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, την προώθηση πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικών για τη μετανάστευση, την αμυντική ολοκλήρωση και την πολιτική ενοποίηση.

Ο συγγραφέας περιγράφει τις αιτίες της ελληνικής κρίσης σαν μια πυραμίδα στην κορυφή της οποίας είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα, μετά βρίσκεται το οικονομικό, ακολουθεί το πολιτικό σύστημα και στη βάση βρίσκεται το πολιτιστικό στοιχείο. Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς, όπως ο Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος στο βιβλίο του «Αλλάζει η Ελλάδα;» (Επίκεντρο) ρίχνει το βάρος στη λειτουργία των θεσμών, ο Ιωακειμίδης τονίζει ιδιαίτερα την πολιτισμική διάσταση της ελληνικής κρίσης.

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη». Εδώ κυρίως περιλαμβάνονται άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «the Books’ Journal» από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Ενώ η Ευρώπη αντιμετώπιζε τόσο σοβαρά διλήμματα, στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2015 ανήλθε στην εξουσία ένας εθνολαϊκιστικός συνασπισμός, ο οποίος δεν ήθελε και δεν μπορούσε να καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεγέλασε» εαυτούς (ελληνικό λαό) και γελοιοποίησε αλλήλους (εταίρους) με θεωρίες του τύπου ότι για την κρίση φταίνε τα Μνημόνια, οι τοκογλύφοι δανειστές, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, όλοι οι άλλοι εκτός από το μοντέλο του ελληνικού κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων. Ανήλθε έτσι στην εξουσία μια κυβέρνηση που ποτέ δεν πίστεψε ότι αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής ενότητας (one of us) και με το δασκαλίστικο ύφος της (to lecture them) κατάφερε, όχι να αλλάξει την Ευρώπη, όπως πίστευε, αλλά να συρθεί στο πιο βαρύ Μνημόνιο.

Ο Ιωακειμίδης δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Εύχεται μόνο, για το καλό της χώρας και όχι του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιων άλλων συμφερόντων, να μπορέσει να μετατραπεί από ένα κόμμα της ευρωπαϊκής προνεωτερικής ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα κόμμα που «ως ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να είναι και γνήσια ευρωπαϊκή Αριστερά». Μακάρι, θα πρόσθετα, για το καλό όλων μας. Οψόμεθα.

Πάντως, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ακόμη και για να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ελάχιστο χρειάζεται να αποδεχθεί την πολιτική λογική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, να αποδεχθεί δηλαδή βασικούς θεσμικούς κανόνες της λειτουργίας του συστήματος και τρίτον να εγκαταλείψει την αφήγηση των ευρωπαϊκών στερεοτύπων, η οποία «θέλει την Ευρωπαϊκή Ενωση να «απειλεί», να «εκβιάζει», να «υποδουλώνει» και όλα τα συναφή. Υποστηρίζει επομένως ο Ιωακειμίδης πως για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ απλά μια ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά χρειάζεται να εγκαταλείψει την αφήγηση που τον ανέβασε στην εξουσία. Μερικοί υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο, όταν κανείς μιλά για ανθρώπους οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι η εξουσία. Ρηχή ανάγνωση. Ο συγγραφέας, αντιθέτως, δεν υπεραπλοποιεί σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και στέκεται καχύποπτα απέναντι σ’ αυτή την ερμηνεία. Πάντως δεν ξέρω τι είναι πιο επικίνδυνο για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, να προσδοκά κάποιος ότι αυτός μπορεί να μετεξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έστω και για να παραμείνει στην εξουσία ή να θεωρείται ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ανάμεσα στη Σκύλλα και την Χάρυβδη.

Αγωνίες

Πέντε αναγκαίες προτεραιότητες

Ο συγγραφέας, από τη δική του πλευρά, πιστεύει περισσότερο στην ανάγκη και στην προτεραιότητα δημιουργίας ενός γνήσιου ελληνικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Και αυτό επιχειρεί να αναλύσει στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Αριστερά και Ευρώπη». Εδώ περιλαμβάνεται η θεμελιώδης αντίληψη του συγγραφέα για τη σχέση της Αριστεράς με την Ευρώπη και κυρίως για τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Εστιάζει σε πέντε αναγκαίες προτεραιότητες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες θα την επαναφέρουν σε δυναμική τροχιά εξουσίας. Αυτές είναι: η διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας, η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού προτύπου κοινωνικού κράτους, η προώθηση διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, η κανονιστική πλαισίωση της παγκοσμιοποίησης και η διασφάλιση της Ευρώπης στη διεθνή οικονομική ανακατανομή. Επίσης χαράσσει και πέντε προτεραιότητες για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. Εδώ, καθένας που έχει τις ίδιες αγωνίες με τον συγγραφέα μπορεί να προσθέσει ή να καταγράψει διαφορετικές προτεραιότητες. Το μείζον όμως είναι να καταγράφονται προτεραιότητες που ενισχύουν την πάλη κατά των ανισοτήτων επαναφέροντας το πρωτείο της πολιτικής. Αυτό το βιβλίο, παρά την κάποια τεχνοκρατική δομή και τη σχετικά απαλή κριτική σε πολιτικές πλευρές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, είναι πολύτιμος οδηγός στην επαναφορά του πρωτείου της πολιτικής.

Παναγιώτης

Κ. Ιωακειμίδης

Κρίση, Ευρώπη

και Αριστερά

Εκδ. Παπαζήση, 2016, σελ. 155

Τιμή: 9,50 ευρώ