Σημαντική αύξηση στις τουριστικές αφίξεις αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι που επισκέπτεται την Αθήνα.

Ηδη, όπως τόνισε ο Ριφάι, σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων των επτά ισχυρότερων tour operator για το καλοκαίρι του 2017, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση η οποία ανά πρακτορείο κυμαίνεται από 15% έως 40%!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΠΟΤ, ερωτήματα εγείρονται για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις τουριστικές εισπράξεις. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το συγκεκριμένο μέγεθος υπολογίζεται διαφορετικά σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία και άρα δεν είναι ευθέως συγκρίσιμο με της Ελλάδας».

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ριφάι επεσήμανε την ανάγκη ανακατανομής των διαθέσιμων κονδυλίων με προτεραιότητα στην προβολή και στο μάρκετινγκ της χώρας. Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, αναφερόμενος στη φετινή αναμενόμενη αύξηση των τουριστικών μεγεθών της χώρας, τόνισε: «Κερδίσατε τον σεβασμό όλου του κόσμου για τη στάση σας απέναντι στους πρόσφυγες και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, η Ελλάδα κατάφερε να μετατρέψει το πρόβλημα των προσφυγικών ροών σε ευκαιρία. Ολοι οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν σε μέρη που σέβονται και αισθάνονται ότι θα τους σέβονται».

Ο Ριφάι, ερμηνεύοντας τα ρεκόρ του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, ανέφερε τρεις λόγους:

n Τα στοιχεία που συνθέτουν τη στρατηγική για τον τουρισμό (επιμήκυνση περιόδου, ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, είσοδος σε νέες αγορές, ενίσχυση συνδεσιμότητας).

n Τη βούληση πολιτείας και ιδιωτών να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του τουρισμού.

n Τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό παγκοσμίως, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ ανέφερε πως το 2016 ταξίδεψαν εκτός συνόρων 1,23 δισ. άτομα, καταγράφοντας άνοδο 3,9% σε σχέση με το 2015. Οι εκτιμήσεις για το 2017 δείχνουν νέα άνοδο 3%-4%.