Με τίτλο «Τα μετάλλια έσωσαν την Κόρμπουτ από την πείνα» υποδέχτηκε ο ρωσικός Τύπος την απόφαση της άλλοτε κορυφαίας γυμνάστριας της Σοβιετικής Ενωσης Ολγκα Κόρμπουτ να πουλήσει σε πλειστηριασμό την αθλητική της προίκα.

Το παιδί – θαύμα της γυμναστικής πέφτει για τρίτη φορά θύμα της ζωής. Μετά τον βιασμό της από τον ίδιο τον προπονητή της πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και την άρνηση των κριτών να τη βαθμολογήσουν με 10 στο πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς, η 61 ετών σήμερα Κόρμπουτ έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης.

Η Λευκορωσίδα, που ζει από το 1991 στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγκάστηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών να πουλήσει τα αθλητικά της βραβεία, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Μόναχο.

Η διαδικασία της πώλησης έγινε μέσω της εταιρείας Heritage Auctions και απέφερε σε έναν από τους μύθους της γυμναστικής 230.000 δολάρια (217.000 ευρώ).

Το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό πουλήθηκε για 66.000 δολάρια. Πουλήθηκε επίσης το χρυσό που είχε κατακτήσει στις ασκήσεις εδάφους. Το τρίτο που είχε πάρει στη δοκό έχει κλαπεί.

Διάσημη ως «Σπουργίτι του Μινσκ», η Κόρμπουτ θα άφηνε στη σκιά της την Κομανέτσι, που έγινε διάσημη τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μόντρεαλ, αν δεν έπεφτε θύμα του Ψυχρού Πολέμου και οι κριτές της έδιναν το πρώτο δεκάρι στην ιστορία του αθλήματος, στο πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς. Η άσκηση που είχε εκτελέσει η 17χρονη τότε Κόρμπουτ έμεινε γνωστή ως «Korbut Flip», θεωρήθηκε μία από τις πιο δύσκολες και συνάμα επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών και απαγορεύτηκε. Είχε βαθμολογηθεί με 9,8 κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο, με τον κόσμο να αποδοκιμάζει έντονα τους κριτές.

Σε συνέντευξή της στο BBC2 τον Μάιο του 2000 αποκάλυψε πως είχε πέσει θύμα βιασμού από τον ίδιο τον προπονητή της, τον Ρέναλντ Κνις, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Στην επίμαχη συνέντευξη η Κόρμπουτ είχε πει πως κι άλλες αθλήτριες από τη Σοβιετική Ενωση είχαν παρόμοιες εμπειρίες, με τους προπονητές τους να τους συμπεριφέρονται ως σκλάβες του σεξ.