Στη Βόννη, για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ομάδας G20, βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Κατά την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τίλερσον αναμένεται να διαβεβαιώσει για την τήρηση των αμερικανικών αμυντικών δεσμεύσεων έναντι του ΝΑΤΟ, αλλά και να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα αρκεστεί να ακούσει κυρίως τις απόψεις των ομολόγων του στην ομάδα G20.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η συνάντηση του Τίλερσον με τον Λαβρόφ, σε μία περίοδο, κατά την οποία οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από την αναχώρηση του υπουργού από τις ΗΠΑ, ο Τίλερσον θα ζητήσει από τον ρώσο ομόλογό του «πρακτική και εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών».

Μεταξύ αυτών, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο Τίλερσον αναμένεται να πιέσει επίσης τη Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ για την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία.