Τέλος στη δράση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων που ενέχονται σε συστηματικές ληστείες και κλοπές στην Αττική έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Βορειοανατολικής και Νοτιανατολικής Αττικής και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν, έπειτα από επιχειρήσεις, συνολικά 13 άτομα, μέλη τεσσάρων ομοειδών εγκληματικών ομάδων, που δρούσαν κυρίως στις περιοχές Παλλήνης, Πικερμίου, Σπάτων, Γέρακα, Παιανίας, Κηφισιάς, Ψυχικού, Χολαργού, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βούλας, Αλίμου, Ελληνικού και Αργυρούπολης.

Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν 22χρονος και 23χρονος που τουλάχιστον κατά το τελευταίο τρίμηνο, απογευματινές ώρες, διέπραξαν 15 ληστείες σε καταστήματα μίνι-μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, φούρνους και πρατήρια υγρών καυσίμων σε διάφορες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, κυρίως σε Γέρακα, Παλλήνη και Σπάτα. Συγκεκριμένα, προσέγγιζαν τα καταστήματα, εισέρχονταν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και αφού ακινητοποιούσαν πωλητές, ταμίες, υπαλλήλους και πελάτες, κρατώντας πιστόλι και μαχαίρι, τους ανάγκαζαν να τους παραδώσουν τις εισπράξεις της ημέρας, τσιγάρα και χρηματικά ποσά. Κατά την αποχώρησή τους, συνήθως επιβιβάζονταν σε ταξί, που είχαν καλέσει να τους περιμένουν σε παρακείμενες οδούς.

Στη δεύτερη περίπτωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραξε τουλάχιστον 11 ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων, κατά το τελευταίο εξάμηνο σε διάφορες περιοχές των βορείων προαστίων. Στα Ανω Λιόσια συνελήφθησαν έξι άτομα, και συγκεκριμένα τρεις γυναίκες, ηλικίας 36, 54 και 56 ετών, 41χρονος και δύο ανήλικοι. Παράλληλα, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία άλλων τριών γυναικών, ηλικίας 25, 31 και 35 ετών, ενώ αναζητείται άγνωστος αριθμός συνεργών τους. Οπως προέκυψε, οι εν λόγω δράστες επιβιβάζονταν κατά ομάδες τεσσάρων έως έξι ατόμων σε όχημα τύπου βαν και κινούμενοι σε Κηφισιά, Ψυχικό, Χολαργό, Ν. Ιωνία και Μεταμόρφωση εντόπιζαν κατοικίες όπου διέμεναν ηλικιωμένοι. Τότε μέλη της ομάδας, παριστάνοντας τους πλανόδιους πωλητές, απασχολούσαν τους ενοίκους, ενώ συνεργοί τους έμπαιναν στα σπίτια και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρηματικά ποσά και διάφορα τιμαλφή. Σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί, οι κακοποιοί δεν δίσταζαν να ασκήσουν και βία στα θύματά τους.

Στην τρίτη περίπτωση, στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε εγκληματική ομάδα που λήστευε καταστήματα και δημοσίους οργανισμούς στη βορειοανατολική Αττική και το κέντρο της Αθήνας. Αμέσως μετά τη διάπραξη ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Σπάτα το βράδυ της Τρίτης, συνελήφθησαν τρία άτομα, και συγκεκριμένα 34χρονος και 30χρονος υπήκοοι Αλβανίας και 37χρονος Βούλγαρος. Οπως διαπιστώθηκε, από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου είχαν διαπράξει 13 ένοπλες ληστείες σε βάρος ταχυδρομείων, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, πρατηρίων υγρών καυσίμων, πρακτορείων ΟΠΑΠ, φαρμακείων, καταστημάτων ταχυμεταφορών και διαφόρων άλλων καταστημάτων. Για την αναζήτηση των συγκεκριμένων δραστών είχε συσταθεί ειδική ομάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι τρεις αυτοί ληστές είναι σεσημασμένοι για σοβαρές ποινικές υποθέσεις, ενώ ο 34χρονος Αλβανός είναι και δραπέτης, καθώς παραβίασε τακτική άδεια από τις φυλακές Δομοκού.

Στην τέταρτη περίπτωση, αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στα μέλη εγκληματικής ομάδας που ενέχεται σε 88 υποθέσεις κλοπών, κατά το τελευταίο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, στη Βουλιαγμένη συνελήφθησαν, τη στιγμή που διέρρηξαν σταθμευμένο όχημα, 30χρονος Αλγερινός και 37χρονος Σύρος, ενώ αναζητείται 29χρονος Αλγερινός και άγνωστος αριθμός συνεργών τους. Οι δράστες έβαζαν στο στόχαστρό τους σταθμευμένα οχήματα σε πολυσύχναστα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και τιμαλφή. Για τον εντοπισμό τους συγκροτήθηκε ειδική ομάδα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής, που διενεργούσε περιπολίες στις περιοχές όπου δρούσαν τα μέλη της ομάδας.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι συλληφθέντες οδοηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.