Οπου κι αν κοιτάξει κανείς, διαπιστώνει ισχυρή άνοδο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) με υποψήφιο καγκελάριο τον Μάρτιν Σουλτς. Και στις δύο δημοσκοπήσεις, οι οποίες είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν σαφώς την υποστήριξη των πολιτών, γράφει η συντηρητική Die Welt, η οποία τις αναδημοσιεύει.

Κατά τη μία δημοσκόπηση, της εταιρείας GMS, το SPD καταγράφει άνοδο 9% και αν διεξάγονταν εθνικές εκλογές στην Γερμανία την Κυριακή, θα συγκέντρωνε το 29%, αλλά θα κέρδιζε η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) με ποσοστό 33%, που υφίσταται ωστόσο απώλειες 3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Το λαϊκιστικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) υποχωρεί στο 11% (-2%), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και Αριστερά (Die Linke) θα λάμβαναν 9 (-1%) και 8% (-2%) αντίστοιχα, ενώ το το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 6% (-1%).

Η δεύτερη δημοσκόπηση, του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Ν24 -ανήκει στον ίδιο δημοσιογραφικό όμιλο με τη Welt- καταλήγει σε ίδια περίπου ποσοστά: SPD 29% (+6%), CDU/CSU 33% (-4%). Πράσινοι (Die Gruenen) και Αριστερά (Die Linke) χάνουν 2% αντίστοιχα και θα λάμβαναν και τα δύο 8%. Το λαϊκιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (ΑfD) 11% και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) 6%.

Οπως σημειώνει η Welt, η ανοδική τάση του SPD είχε καταγραφεί ήδη τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL, το SPD θα ελάμβανε 31%, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) 34%, ενώ σύμφωνα με εκείνη του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της λαϊκής, συντηρητικής εφημερίδας Bild το SPD θα ερχόταν πρώτο με 31% και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) δεύτερη με 30%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται κατά τη Welt και το «πολιτικό βαρόμετρο» του δεύτερου δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF στις 17 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από