Ο επικεφαλής του συντηρητικού, εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων», στην οποία έχουν αναφερθεί ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, θα οδηγούσε στη «διάλυσή» της.

Ο Κατσίνσκι δεν έχει θεσμικό αξίωμα αλλά θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από κάθε σημαντική απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης, έκανε την τοποθέτηση αυτήν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε δημοσιογράφους δημόσιων πολωνικών ΜΜΕ μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στη Βαρσοβία.

Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι «μια ιδέα που θα οδηγούσε στη διάλυση (…), στην εξάλειψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σημερινή έννοια του όρου», έκρινε ο Κατσίνσκι.

Για τον Κατσίνσκι πρέπει να αναζητηθούν άλλες οδοί για το ευρωπαϊκό μέλλον, κυρίως «μια μεταρρύθμιση η οποία θα ενισχύει τα ευρωπαϊκά κράτη».

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε εκτιμήσει την Παρασκευή από τη Μάλτα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής η οποία μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με το μέλλον της ΕΕ, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να επιλέξουν μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» τα επόμενα χρόνια.