Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Τα λόγια περίσσεψαν κατά τη χθεσινή, αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μετά τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

«Κανείς κινδυνεύει να μπερδέψει το μπόι του με τον ίσκιο του». Αυτή ήταν προ εβδομάδων η δήλωση που είχε κάνει ο Γιάννης Μουζάλας ως προς την πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού ζητήματος. Το χθεσινό σκηνικό στο Ελληνικό, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού στον χώρο, επιβεβαίωσε στο έπακρο τη δήλωση αυτή και έδειξε πως ο αρμόδιος υπουργός έπεσε μάλλον σε αυτή την παγίδα.

«Λουκέτο» στον υπουργό

O Γιάννης Μουζάλας μπορεί να είπε κάποιες αλήθειες και να παραδέχθηκε και λάθη κυβερνητικών χειρισμών, πλην όμως για άλλη μία φορά μίλησε κυρίως ως ο ίδιος να μην είναι στο κάδρο της κυβέρνησης που οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η άφιξη του υπουργού στο Ελληνικό συνοδεύτηκε από ένταση καθώς πρόσφυγες επιχείρησαν να αποτρέψουν την είσοδό του κλείνοντας με λουκέτο την κεντρική πύλη. Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους έβαλαν μπροστά και μικρά παιδιά, ενεπλάκησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και καταγράφηκαν ακόμη και σκηνές με αστυνομικό να συγκρούεται με προσφυγόπουλο.

Οι αναφορές για απεργία πείνας των προσφύγων στο Ελληνικό εξαιτίας του ακατάλληλου φαγητού αλλά και γενικότερα των συνθηκών που επικρατούν οδήγησαν τον Γιάννη Μουζάλα στην απόφαση να πραγματοποιήσει την επίσκεψη. Εκεί έκανε λόγο για «χειραγωγικά και χειραγωγημένα σκηνικά». Αντέκρουσε τις πληροφορίες περί απεργίας πείνας, επιρρίπτοντας ευθύνες σε «αλληλέγγυους», συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις αλλά και σε μικρό τμήμα των φιλοξενούμενων στο Ελληνικό –περίπου 30 άτομα, είπε. Οπως ισχυρίστηκε ο Μουζάλας αυτοί εμπόδισαν προχθές τη διανομή φαγητού στους υπόλοιπους φιλοξενούμενους. «Μπορεί να μην τους αρέσει το φαΐ, αλλά φαΐ έχουν» πρόσθεσε. «Την ίδια ώρα που φώναζαν ότι θέλουν να πάνε τα παιδιά σε σχολείο, τα σχολικά περίμεναν απέξω για να πάρουν τα παιδιά» ανέφερε επίσης.

«Οποιος αισθάνεται καταπιεσμένος μέσα σε αυτή τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του» σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας πως ό,τι ισχύει για τους έλληνες πολίτες ισχύει σε αυτή την περίπτωση και για τους πρόσφυγες. «Οι ελλείψεις μας δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου και δεν θα την ανεχθούμε» κατέληξε. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει πως οι πρόσφυγες «έχουν πράγματα που δεν είχαν ούτε στα σπίτια τους».

Η εκκένωση του Ελληνικού

Οι προκλητικές αυτές για υπουργό δηλώσεις είχαν ως αποτέλεσμα έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και από προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη. Ενδεικτικό είναι πως ο χώρος στο Ελληνικό έπρεπε να είχε εκκενωθεί εδώ και πολύν καιρό και οι πρόσφυγες να είχαν μεταφερθεί σε άλλες πιο αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις.

Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει και όπως ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας είπε δεν μπορεί να δεσμευτεί πότε θα γίνει. Στο μόνο που δεσμεύτηκε είναι πως «δεν θέλουμε βία, δεν θα αφήσουμε βία, δεν θα δεχτούμε βία». Εφερε εξάλλου ως παράδειγμα την περίπτωση εκκένωσης της Ειδομένης, κάνοντας και σύγκριση με την επιχείρηση στο Καλαί όπου στη συνέχεια γέμισαν οι πλατείες με πρόσφυγες στις γαλλικές πόλεις. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόσφυγες σε τσαντίρια στους δρόμους και τις πλατείες» είπε.

Για άλλη μια φορά ο υπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τη δράση των «αλληλέγγυων» οι οποίοι και στο Ελληνικό επιχειρούν με διάφορους τρόπους να μπλοκάρουν τη μεταφορά προσφύγων σε άλλους οργανωμένους χώρους.

Οπως, όμως, καταγγέλλεται, η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να επιτρέψει την παρουσία των ομάδων αυτών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα ο Μουζάλας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι «έχουμε αφήσει χώρο για αλληλέγγυους, παρόλο που υπήρξαν φαινόμενα εξαπάτησης». Εξηγούσε, βέβαια, πως «χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» και έλεγε ότι πρέπει «να παραμείνουν, όμως οργανωμένα. Ο,τι γίνεται να γίνεται χωρίς αλληλοκάλυψη. Δεν θα πηγαίνει κανείς όπου θέλει και να κάνει ό,τι θέλει».

Με αφορμή και τις νέες καθυστερήσεις για την επένδυση στο Ελληνικό, ο Μουζάλας ισχυρίστηκε πάντως στη Βουλή πως οι πρόσφυγες «ούτε αποτελούν ούτε θα αποτελέσουν ποτέ αιτία για την καθυστέρηση έναρξης της επένδυσης».

Στις ΗΠΑ για το Μεταναστευτικό

Στις ΗΠΑ μετέβη σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος για επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση με αντικείμενο τις παγκόσμιες προκλήσεις του Μεταναστευτικού και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Αύριο στις 16.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John F. Kelly.