Αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ το παράκανε! Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αρκέστηκε σε ένα ακόμη ξενοφοβικό παραλήρημα, αλλά έβαλε την υπογραφή του σε πρωτοφανές διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε κατοίκους επτά κρατών με μουσουλμανική πλειοψηφία: Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Και επειδή το συγκεκριμένο διάταγμα εμπλέκει και αθλητές, σύσσωμη η αθλητική κοινότητα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για να προασπίσει τα ιδεώδη του ολυμπισμού, τη διαφορετικότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πρώτο και καλύτερο το ΝΒΑ, το οποίο έχει δύο αθλητές, που έχουν γεννηθεί στο Νότιο Σουδάν, τον άσο των Λος Αντζελες Λέικερς Λούολ Ντενγκ και τον συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς, Θον Μέικερ. Αμφότεροι, βέβαια, διαθέτουν και δεύτερο διαβατήριο (ο Ντενγκ βρετανικό, ο Μέικερ αυστραλέζικο) που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν χωρίς νομικά προβλήματα. Ωστόσο θέλοντας να αποφύγει τυχόν περιπέτειες στο μέλλον αλλά και στο παρόν, καθώς οι ομάδες του ΝΒΑ ταξιδεύουν στο Τορόντο του Καναδά για να δώσουν αγώνες με τους τοπικούς Ράπτορς, το ΝΒΑ απευθύνθηκε στο State Department ζητώντας εξηγήσεις.

Ορισμένοι αστέρες των παρκέ και των πάγκων δεν χρειάστηκε να πάρουν άδεια για να ορθώσουν το ανάστημά τους κατά του Τραμπ. Ο προπονητής των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς Στιβ Κερ εξέφρασε την ανησυχία του κατά του διατάγματος, παρότι, όπως διευκρίνισε, έχει βιώσει τη δολοφονία του πατέρα του τον Ιανουάριο του 1984, με δύο σφαίρες στο κεφάλι, ενώ βρισκόταν στο γραφείο του προέδρου του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού. «Αν προσπαθούμε να χτυπήσουμε την τρομοκρατία αποκλείοντας ανθρώπους και προκαλώντας τον φόβο, είναι λανθασμένη προσέγγιση που έρχεται ενάντια στια αρχές της χώρας μας. Αν πρόκειται να γεννήσουμε περισσότερη οργή και τρόμο, είμαι κάθετα αντίθετος», υπερθεμάτισε ο διάσημος προπονητής, ενώ ο σεβάσμιος κόουτς των Σαν Αντόνιο Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς χρησιμοποίησε καυστικό λόγο τονίζοντας ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να μην πιστεύουμε στα αφτιά μας για όλα όσα ξεστομίζει» (σ.σ. ο Τραμπ).

Την ίδια στιγμή και ενώ το ΝΒΑ είχε διατυπώσει τις ενστάσεις του ως προς τις πολιτικές εξαγγελίες του νέου προέδρου προτού ακόμη ο αμερικανικός λαός προσέλθει στις κάλπες (τρεις ομάδες ακύρωσαν τη συνεργασία τους με ξενοδοχεία του Τραμπ), αρκετοί σταρ του πρωταθλήματος δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το ξενοφοβικό διάταγμα, όπως ο άσος των Τορόντο Ράπτορς Κάιλ Λάουρι: «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ σοβαρά, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι εντελώς μαλ…κία. Η χώρα μας είναι η χώρα της ελευθερίας». Ακόμη πιο δηκτικό ήταν το σχόλιο του παλαίμαχου σούπερσταρ Στιβ Νας: «Η ελευθερία αρχίζει να μαζεύει τα μπογαλάκια της», ενώ ο σέντερ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ Ενές Καντέρ, γεννημένος στην Ελβετία από τούρκους γονείς που τον αποκλήρωσαν για τις πολιτικές πεποιθήσεις του (κατηγορεί ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν και είναι υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν), έγραψε στο twitter: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να χωρίζονται με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα και την εθνικότητα».