Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα σενάρια περί Grexit βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης για το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον ωστόσο μονοπώλησε η σύγκρουση για τη διαπλοκή, όπως και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Τις τελευταίες μάλιστα αναγκάστηκαν να τις βάλουν στο στόμα τους ακόμα και αυτοί που μέχρι χθες τις ξόρκιζαν ή τις απεύχονταν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δήλωσε έτοιμος για αυτές, ακόμα κι αν, όπως υποστήριξε, η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη. «Είμαστε έτοιμοι.

Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος και αποφασισμένος και η ετυμηγορία του θα είναι καταλυτική. Μην αγνοείτε τη βούληση του ελληνικού λαού κ. Τσίπρα. Δεν συμφωνεί με όσα κάνετε. Δεν σας εμπιστεύεται πλέον» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τον Πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να επαναλάβει τους τυχοδιωκτισμούς του καλοκαιριού του 2015. «Ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος που κάποια στελέχη σας διακινούν. Διότι σε ένα τέτοιο τυχοδιωκτισμό, η αντιπολίτευση, αλλά και ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να συμμετέχουν. Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε, κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά στην πατρίδα μας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στον πειρασμό να απαντήσει ζητώντας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη βιάζεται καθώς «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους». Μάλιστα δεν δίστασε να σχολιάσει απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ πως «το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα». «Θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τον λαό και τη χώρα έρμαιο στα χέρια των πιο ακραίων εκ των δανειστών. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα. «Διαφωνείτε ή συμφωνείτε με τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ;» ρώτησε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Λίγα λεπτά αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού υπενθύμισε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής και από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αντίδραση. «Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης δεν είπε μια ανοησία αλλά απεκάλυψε κάποιες από τις εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία. Γιατί μόνο αυτό σας νοιάζει… Είπε, απλά δημόσια αυτά που συζητάτε κατ’ ιδίαν. Οτι αν μας πιέσουν υπερβολικά οι πιστωτές, υπάρχει και άλλος δρόμος» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτώμενος «ποιος τελικά συντάσσεται με τον κ. Σόιμπλε, του οποίου οι σκέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη ΝΔ ότι είμαστε υποχείρια του κ. Σόιμπλε. Σαν δεν ντρέπεστε λίγο».

Σε ό,τι αφορά τη διαπλοκή, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να της δώσει ένα νέο ορισμό. Αναφερόμενος στις συναντήσεις του με εκδότες, είπε ότι «διαπλοκή δεν είναι αν βλέπουμε κάποιον αλλά αν τον ευνοούμε». Απέφυγε ωστόσο να δώσει την παραμικρή απάντηση στα επίμονα ερωτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αν επιχείρησε συγκεκριμένες και εκβιαστικές μεθοδεύσεις για να πάρει τον έλεγχο του ΔΟΛ. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «πέφτει και υψώνει αναχώματα». Το πρώτο υποστήριξε πως είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις και το δεύτερο η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι επιχείρησε να χτίσει τη «νέα διαπλοκή», που είναι χειρότερη από την παλιά. «Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για τη συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Επί του θέματος της συζήτησης, πάντως, δηλαδή το πόρισμα της Εξεταστικής, η κυβέρνηση επέμεινε στις κατηγορίες για τον υψηλό δανεισμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και στις εκτιμήσεις ότι τυχόν ποινικές ευθύνες θα προκύψουν στη συνέχεια από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές. Βεβαίως δεν παρέλειψε τις εκτενείς αναφορές στον «Κήρυκα Χανίων».

Η αντιπολίτευση εστίασε σε τέσσερα βασικά σημεία τα οποία απουσιάζουν από το πόρισμα της πλειοψηφίας: Πρώτον, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πρόεδρος κόμματος που ζήτησε με προσωπική επιστολή τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματός του, επικαλούμενος μάλιστα όχι πολιτικά ή τραπεζικά κριτήρια αλλά τα μελλοντικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ βάσει των δημοσκοπήσεων. Δεύτερον, ότι το μόνο μέσο ενημέρωσης που χρησιμοποίησε πολιτική παρέμβαση για τη ρύθμιση δανείου ήταν η «Αυγή» –μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί να αποκαλύψει τον ιδιοκτήτη της offshore, δηλαδή έναν εκ των μετόχων της συγκεκριμένης κομματικής εφημερίδας. Τέταρτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως Ενωμένη Αριστερά είναι το μοναδικό κόμμα που έχει προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα των οφειλών του –της τάξης του 60% –προς τις τράπεζες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά επέμεινε στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης με άλλον Πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής. «Είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το επιθυμούν. Με τους σημερινούς συσχετισμούς δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν το επιτρέπουν. Θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό ζητάμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό. Μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα το επιβάλει» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, στην πιο κρίσιμη περίοδο, έχει την χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση με την πολιτική της και τις δηλώσεις στελεχών της «κουβαλάει νερό στο μύλο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», γι’ αυτό κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση. «Από δήθεν επαναστάτης γίνατε υποτακτικός. Τώρα γίνεσθε και συνεργός; Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε για το Grexit κ. Τσίπρα; Υπάρχει κρυφό σχέδιο;» ρώτησε η Φώφη Γεννηματά.

Παραλλήλως ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο με τα μισαλλόδοξα μηνύματά της, κάνοντας λόγο για «συνειδητή, επικίνδυνη, ισοπεδωτική διαστρέβλωση της Ιστορίας, που θυμίζει το βρώμικο ’89 και μόνο τους νοσταλγούς των μαύρων περιόδων εξυπηρετεί». Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Εξεταστικής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «όσο κι αν έψαξε, όσο βαθιά κι αν έσκαψε, ό,τι μεθοδεύσεις και αν σκαρφίστηκε, η σκευωρία απέτυχε και τελικά είδε τα δικά της άπλυτα να βγαίνουν στη φόρα».

«ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ». «Κύριοι της κυβέρνησης, θα κάνετε ό,τι περνάει απ’ το χέρι σας για να ολοκληρώσετε την αξιολόγηση. Κι όλα αυτά που λέτε, ότι δήθεν δεν θα ψηφίσετε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, ο λαός πλέον τα ακούει βερεσέ» τόνισε στην ομιλία του ο γ.γ. του ΚΚΕ και δεν απέφυγε να τοποθετηθεί και στη συζήτηση περί Grexit υποστηρίζοντας πως δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες, νέες διακρατικές συμμαχίες και νομισματικές, «εξίσου όμως αντιδραστικές με αυτή της ΕΕ». Αναφερόμενος στο πόρισμα της Εξεταστικής ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός» καθώς «ούτε τώρα έλαμψε όλη η αλήθεια ούτε τώρα «έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο»».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ. «Κλείστε την αξιολόγηση, μην παρατείνετε την εκκρεμότητα, μην ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή αν εσείς ονειρεύεστε να ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 2015. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν» επεισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» το ενδεχόμενο να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αναφερόμενος στο πόρισμα της Εξεταστικής, ο επικεφαλής του Ποταμιού διερωτήθηκε «πού πήγαν όλες αυτές οι κορόνες, τα συνθήματα και τα αναθέματα του κ. Τσίπρα για τα τρίγωνα της διαπλοκής, όταν από αυτήν την πυραμίδα λείπει η κορυφή, οι πολιτικοί».