Παίζοντας και για τον τραυματία Πρίντεζη, ο Κέμ Μπίρτς σκέπασε τα καλάθια και οδήγησε σε μεγάλη νίκη την ομάδα του επί της Μπάμπεργκ.

Αν και έκανε τα εύκολα δύσκολα, ο Ολυμπιακός επικράτησε των Γερμανών (83-77) στο ΣΕΦ και πλησίασε ακόμα περισσότερο το πλεονέκτημα της έδρας, δέκα αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου της πιο συναρπαστικής Ευρωλίγκας όλων των εποχών. Οι Πειραιώτες έχουν μαξιλαράκι δύο νικών από Ερυθρό Αστέρα και Μπασκόνια που είναι αυτή τη στιγμή στην 5η και 6η θέση και έχει πολλά πλεονεκτήματα στις ισοβαθμίες.

Ο αρχηγός των πρωταθλητών Βασίλης Σπανούλης δεν άντεχε να χάσει για 4η συνεχόμενη φορά από τον κουμπάρο του (και συγκάτοικο χρόνια στο δωμάτιο στις αποστολές της εθνικής ομάδας) Νίκο Ζήση και έβαλε το πρώτο λιθαράκι για να σπάσει αυτή τη μίνι δυσμενή παράδοση η ομάδα του, την οποία όμως πήρε στο κρίσιμο σημείο στις πλάτες του ο Κέν Μπίρτς στην κορυφαία του εμφάνιση με τη φανέλα των Ερυθρολεύκων.

Κομβική και η παρουσία του πιο φορμαρισμένου παίκτη των Πειραιωτών του Κώστα Παπανικολάου αλλά και του Λοτζέσκι στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 11-3 στο 5’ έχοντας μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι, αν και προερχόταν από την κρυάδα της βαριάς ήττας στο Μιλάνο και είχε να αντιμετωπίσει και τη δυσάρεστη έκπληξη του τραυματισμού του Γιώργου Πρίντεζη.

Ο υπαρχηγός των πρωταθλητών ένοιωσε ένα έντονο τράβηγμα στη μέση, την ώρα που έκανε ζέσταμα και κάθισε στον πάγκο. Δοκίμασε στη συνέχεια να ξαναμπεί, έκανε ένεση, αλλά η μέση του είχε κλειδώσει και έτσι έχασε τον αγώνα, ενώ είναι άγνωστο ακόμα εάν θα προλάβει το ντέρμπι της Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Παρ’ όλα αυτά η διαφορά πήγε μάλιστα ακόμα και σε διψήφια τιμή (17-7 στο 8’ κι 24-11 ένα λεπτό αργότερα) με όπλο των γηπεδούχων την εξαιρετική τους άμυνα που επανεμφανίστηκε μετά το στραπάτσο στο Μιλάνο.

Ήδη λοιπόν στο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι είχαν σημειώσει 24 πόντους (8 ο Σπανούλης και 5 ο Παπανικολάου πρώτοι σκόρερ) ενώ στην άμυνά του πρόβλημα δημιουργούσε μόνο ο Ντάριους Μίλερ που είχε τους 8 από τους 13 πόντους της Μπάμπεργκ στην πρώτη περίοδο.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πήρε για τους γηπεδούχους ο Ντόμινικ Ουοτερς, μαζί με τον Σπανούλη και το 41-32 του ημιχρόνου μάλλον αδικεί τους πρωταθλητές που είχαν κρατήσει σε αυτό το πρώτο 20λεπτο τους Γερμανούς άποντους από την περιφέρεια (0/7 τρίποντα), εξουδετερώνοντας παράλληλα σε αυτό το χρονικό σημείο τον Μίλερ, αν και η Μπάμπεργκ βρήκε σκορ από Κοζέρ και Ραντόσεβιτς.

Οι γηπεδούχοι μπαίνοντας δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο ξέφυγαν με 15 πόντους (49-34 στο 22’) με την ομάδα του Τρινκιέρι να μην μπορεί να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα σχετικά άνετα οι Πειραιώτες να κρατάνε τη διαφορά σε διψήφια νούμερα. Όμως ένας νέος τραυματισμός, αυτή τη φορά του Λοτζέσκι που αποχώρησε κρατώντας το πόδι του, αποσυντόνισε λίγο τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν στους επτά (57-50 στο 27’) και να κλείνουν το τρίτο δεκάλεπτο στο -9 (65-56) χάρις στο πρώτο τους τρίποντο μετά από 30 λεπτά αγώνα με τον Στρέλνιεκς !

Όμως η απώλεια δύο ικανότατων σκόρερ και με την αφύπνιση των Γερμανών, έφεραν τα πάνω κάτω στο τελευταίο δεκάλεπτο με το παιχνίδι να μετατρέπεται σε ντέρμπι. Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε σκορ (μόλις 3 πόντους στα πρώτα τέσσερα λεπτά της τελευταίας περιόδου) η Μπάμπεργκ πλησίασε ακόμα και στους πέντε πόντους (68-63 στο 34’) όταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποφάσισε να επαναφέρει τον Μάτ Λοτζέσκι που είχε δεχτεί τις πρώτες βοήθειες. Όμως το παιχνίδι είχε γίνει ροντέο και η Μπάμπεργκ είχε βρει ρυθμό κυρίως χάρις στον Νίκολο Μέλι τον οποίο ο Τρινκιέρι τον έβαλε σε εκείνο το διάστημα πεντάρι.

Οι Γερμανοί εκεί που είχαν λοιπόν, λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου 0/7 τρίποντα, με 4/6 σε εκείνο το διάστημα πλησίασαν στο καλάθι (71-69) στο 36’ !

Εκεί καθοριστικό ρόλο σε άμυνα και επίθεση έπαιξε ο Μπίρτς, που σημείωσε μεγάλα καλάθια, αλλά και μάζεψε σημαντικά επιθετικά ριμπάουντ, αλλά και ο Μάτ Λοτζέσκι που λες και αφυπνίστηκε μετά τον (όχι σοβαρό όπως αποδείχθηκε) τραυματισμό του και την αποχώρησή του.

Την πινελιά του έβαλε και ο Βασίλης Σπανούλης για να προηγηθεί εκ νέου ο Ολυμπιακός με δέκα πόντους (81-71 στο 1’40’’ πριν το φινάλε) και ουσιαστικά να καθαρίσει το παιχνίδι καθώς οι Γερμανοί δεν έκαναν φάουλ από την αρχή της φάσης στα 37’’ (με το σκορ στο 81-75) και όταν μετά χρεώθηκαν με αντιαθλητικό ο Τρινκιέρι τα έβαλε με τους διαιτητές.

Τα δεκάλεπτα: 24-13, 41-32, 65-56, 83-77

Ολυμπιακός (25/42 διπ., 4/15 τρ., 21/28 βολ., 25-14 ριμπ., 13 ασιστ, 5 κλεψ., 4 κοψ., 16 λαθ.): Γκριν 4, Μπιρτς 15(4/8 διπ., 7/10 β., 8-6 ριμπ.), Γιανγκ, Παπαπέτρου 6(5ρ), Σπανούλης 15(6ασ), Γουότερς 7, Αγραβάνης 3, Μιλουτίνοφ 2, Παπανικολάου 12(2/2 διπ., 1/3 τρ., 5/6 βολ., 2 ασιστ, 2 κλεψ.,), Μάντζαρης 6(2), Λοτζέσκι 13(1)

Μπάμπεργκ (21/42 διπ., 4/14 τρ., 23/25 βολ., 16-7 ριμπ., 14 ασιστ, 9 κλεψ., 10 λαθ., 1 κοψ.): Κοζέρ 12(4ρ, 5ασ), Μέλι 14(1), Ζήσης 13, Στάιγκερ, Τάις 2, Λο 2, Στρέλνιεκς 12(2), Βερεμένκο 3, Μίλερ 13(1), ΜακΝιλ, Χέκμαν, Ραντόσεβιτς 6.