Το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) και η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης φέτος στη χώρα.

«Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς παραμένουν σημαντικοί», υπογραμμίζει στη μηνιαία έκθεσή του το υπουργείο, αναφέροντας ως πηγές ανησυχίας το Brexit, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και τις τιμές των πρώτων υλών.

Οι κατασκευές, η κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες τελευταία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντικαθιστώντας τις εξαγωγές.

Στα οικονομικά έτη 2016 και 2017, η κυβέρνηση προϋπολόγισε 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία και απορρόφηση πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντων άσυλο που εισήλθαν στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, αναφέρει το υπουργείο.

Επιπλέον, 14,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη έργων σε δύσκολες περιοχές του πλανήτη όπως το Αφγανιστάν, καθώς και βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.