Οι επισκέψεις του στην Ελλάδα συνδέονται πλέον μόνο με τις παραστάσεις που παρουσιάζει. Ο Vassilikos ανεβαίνει στη σκηνή του Gazarte για να φωτίσει τις εσωτερικές διαδρομές του. Αυτές που φέρνουν στο ίδιο πατάρι τραγούδια διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων, φιλτραρισμένα από τη ματιά του ανήσυχου δημιουργού. Δίπλα στα κομμάτια της δισκογραφίας του τοποθετεί τα αγαπημένα του, αλλά κι εκείνα που θα συμπεριλάβει στον νέο του δίσκο.

Ποιος είναι ο κρίκος που συνδέει τονΛέοναρντ Κοέν και τον Τσιτσάνη;

Στο βλέμμα οποιουδήποτε άλλου, υποθέτω, δεν υπάρχει σύνδεση. Στο μυαλό μου είναι δύο καλλιτέχνες που έχω αγαπήσει ιδιαίτερα και έχω ασχοληθεί σε βάθος. Είναι και οι δύο ιδιαίτερα βιωματικοί στην έκφρασή τους, παρόλο που οι τρόποι και τα μέσα τους δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Υποθέτω, συναντιούνται σε κάποια στροφή μέσα στο κεφάλι μου.

Ποιος είναι ο «καμβάς» πάνω στον οποίο μπορούν να κινηθούν φαινομενικά αταίριαστα τραγούδια –από διαφορετικά είδη;

Τις περισσότερες φορές είναι τα τεχνικά μέσα και η αισθητική διάθεση που επικρατούν σε κάθε φάση. Είμαι σίγουρος ότι ένα τραγούδι του Κοέν που διασκεύασα πριν από επτά χρόνια θα έβγαινε πολύ διαφορετικά αν το έκανα τώρα. Φτιάχνεις τον ήχο που εξυπηρετείται από τα εργαλεία που έχεις στη διάθεσή σου κάθε φορά.

Ζείτε στην Αγγλία. Ποιες αλλαγές έγιναν στη ζωή και την καθημερινότητά σας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας;

Τα χρόνια που σπούδαζα ήμουν πολύ αφοσιωμένος στο διάβασμα και στο πανεπιστήμιο γενικότερα. Δεν είχα καμία κοινωνική ζωή. Τώρα βγαίνω περισσότερο, ζω την πόλη λίγο πιο ουσιαστικά. Και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, δουλεύω σαν βελονιστής σε μία από τις σπουδαιότερες κλινικές του Λονδίνου.

Σκέφτεστε να επιστρέψετε μόνιμα στην Ελλάδα;

Ναι. Αλλά προς το παρόν παραμένω στη σκέψη. Εχω πάρα πολλά πράγματα να κάνω ακόμα πριν μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Μου αρκεί για τώρα που λόγω μουσικής έρχομαι και παίρνω σταθερές δόσεις από αυτά που μου αρέσουν εδώ.

Κάθε φορά που επιστρέφετε τι βρίσκετε; Αισθάνεστε ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο, προς το χειρότερο ή μένουν στάσιμα;

Τα πράγματα πάντα αλλάζουν. Το καλύτερο και το χειρότερο εξαρτώνται από τη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς, δεν θεωρώ ότι βιώνουν όλοι το ίδιο πράγμα. Βλέπουμε στον κόσμο αυτό που ήδη γνωρίζουμε από μέσα μας. Τα υπόλοιπα περνούν απαρατήρητα. Και επειδή κι εμείς αλλάζουμε θέση συχνά, εκτός από τα πράγματα, νομίζω πως όσες ώρες έχει η ημέρα τόσες απαντήσεις θα ταίριαζαν στην ίδια ερώτηση.

Την ελληνική μουσική σκηνή την παρακολουθείτε; Εχετε ξεχωρίσει κάτι;

Οχι, δυστυχώς. Δεν προλαβαίνω να ενημερώνομαι και η αλήθεια είναι ότι ως ακροατή με αφορά πολύ λιγότερο από ό,τι με αφορά η μουσική κίνηση στην Αγγλία.

Θεωρείτε ότι η πορεία της ελληνικής μουσικής αποτυπώνει έστω και έμμεσα τους οξυμμένους καιρούς ή ακολουθεί μια δική της διαδρομή;

Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Για να το θέσω αλλιώς, νομίζω ότι θα ήταν ακριβώς εκεί όπου είναι τώρα, ακόμα κι αν δεν είχε συμβεί τίποτε από τα τελευταία.

Τι θα περιέχει ο καινούργιος σας δίσκος;

Τα τραγούδια ως συνθέσεις θα ηχήσουν πολύ οικεία στα αφτιά των ανθρώπων που έχουν ακούσει τη μουσική μου στο παρελθόν. Αυτό που διαφοροποιείται τώρα σε σχέση με την εποχή των Raining Pleasure είναι ότι δουλεύω εντελώς μόνος μου στο στούντιο και αντιμετωπίζω την κάθε σύνθεση με άλλο τρόπο. Χρησιμοποιώ πολύ περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα και η παραγωγή και η ενορχηστρωτική προσέγγιση είναι αρκετά διαφορετικές σε σχέση με παλιότερα. Υποθέτω και το γούστο μου, σε απλά ελληνικά, έχει διαφοροποιηθεί με τα χρόνια.

INFO

Ο Vassilikos στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ. 210-3460.347), απόψε και στις 3 Φεβρουαρίου, στις 21.30