Το δολάριο θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που περιμένει η αγορά, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Γιαν Χάτζιους.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ισοτιμία του ευρώ θα είναι ίση με αυτήν του δολαρίου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χάτζιους στην τηλεόραση του Bloomberg. Η τράπεζα πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια από το 0,5% στο 1,50%, πάνω από το 1,25% που περιμένουν κατά μέσο όρο οι περισσότεροι αναλυτές.

Από τις αρχές Νοεμβρίου του 2016, όταν πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 7% έναντι του γεν και κατά 2,6% έναντι του ευρώ. Αυτό συνέβη επειδή οι αγορές προεξοφλούν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αυξήσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω μειώσεων φόρων και αυξήσεων στις δαπάνες. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το δολάριο «πολύ ισχυρό», δίνοντας τον τόνο για τις προθέσεις του, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στη «Wall Street Journal» εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό νόμισμα. Οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν φόβους για πόλεμο νομισμάτων, καθώς ο Τραμπ έχει κατηγορήσει και την Κίνα ότι διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την ισοτιμία του γουάν προκειμένου να ενισχύει τις εξαγωγές της.

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η διαφορά στην ισοτιμία ευρώ και δολαρίου βασίζεται σήμερα κατά κύριο λόγο στα διαφορετικά επιτόκια που έχει η Fed με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι δύο κεντρικές τράπεζες ακολουθούν πλέον εκ διαμέτρου αντίθετη νομισματική πολιτική.