Οι άγνωστοι στο ευρύ κοινό ταλαντούχοι πιτσιρικάδες που ξεπετάγονται από τις ακαδημίες και εκπλήσσουν με το ποδοσφαιρικό θράσος, τη φρεσκάδα και την αστείρευτη ενέργεια που διαθέτουν, αποτελούν πάντοτε έναν λόγο για να χαμογελά και να αισιοδοξεί ο μέσος έλληνας φίλαθλος, ο οποίος όμως την ίδια στιγμή απαιτεί τίτλους, ασκεί κριτική όταν οι πρόεδροι δεν κάνουν επενδύσεις και ψέλνει τον εξάψαλμο επί δικαίους και αδίκους κάθε φορά που η ομάδα του χάνει. Πρόκειται για έναν made in Greece ποδοσφαιρικό παραλογισμό, αφού άπαντες αναγνωρίζουν πως δύσκολα συνυπάρχουν ο πρωταθλητισμός και η προώθηση νεαρών παικτών. Αυτό το πάντρεμα πάντως προσπαθεί να επιτύχει ο πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού Πάουλο Μπέντο, ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί για πολλές παρασπονδίες, όχι όμως και για την εμπιστοσύνη που δείχνει στους νεαρούς παίκτες των Ερυθρολεύκων και ειδικά στους έχοντες ελληνική ταυτότητα. Κι αν ο 22χρονος στόπερ Μπρούνο Βιάνα (για τη χρησιμοποίηση του οποίου τού ασκείται έντονη κριτική) αποτελεί προσωπική επιλογή και θέλει εύλογα να την υποστηρίξει, δεν ισχύει το ίδιο για τους γηγενείς Παναγιώτη Ρέτσο, Γιώργο Μανθάτη και Θανάση Ανδρούτσο. Οι τρεις 20άρηδες των πρωταθλητών κέρδισαν γρήγορα την εμπιστοσύνη του Μπέντο, ο οποίος δεν διστάζει συχνά-πυκνά να τους δίνει φανέλα βασικού ακόμη και σε αγώνες υψηλών απαιτήσεων. Ηδη ο πολυσύνθετος και πολυθεσίτης Ρέτσος, ο οποίος αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις της άμυνας, μετρά 15 συμμετοχές (εκ των οποίων στις 13 βασικός) σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών σκάουτ από ομάδες του εξωτερικού, καθώς δικαίως συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ανερχόμενων ελλήνων παικτών. Εξίσου θετικά σχόλια συνοδεύουν και τους έτερους ερυθρόλευκους πιτσιρικάδες Μανθάτη και Ανδρούτσο. Ο πρώτος, που παίζει ως εξτρέμ, έχει αγωνιστεί 13 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος κινείται στον κεντρικό άξονα, έχει 12 παρουσίες.

ΑΕΚ. Μπορεί ο Ζοζέ Μοράις να αποτελεί μια όχι και τόσο γλυκιά ανάμνηση για την ΑΕΚ καθώς έφυγε νύχτα προσφέροντας ελάχιστα, ωστόσο θα μνημονεύεται για την εμπιστοσύνη που έδειξε στον 19χρονο Κώστα Γαλανόπουλο. Ο πορτογάλος κόουτς έριξε στα βαθιά τον ταλαντούχο κεντρικό μέσο που είναι γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Ενωσης και δεν διαψεύστηκε, καθώς οι Κιτρινόμαυροι και το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως κέρδισαν έναν πολλά υποσχόμενο χαφ. Κάτι ανάλογο ισχύει βεβαίως και για τον εξαιρετικό Βασίλη Μπάρκα, ο οποίος άργησε λίγο αλλά εν τέλει κέρδισε τη θέση του στο τέρμα των Κιτρινόμαυρων και είναι πιθανό να βρεθεί σύντομα και στην Εθνική.

Βασικός ο Κουλούρης στον ΠΑΟΚ

Μολονότι στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση στις ακαδημίες με μαζικό παιδομάζωμα αρκετών ταλαντούχων παικτών, επί του παρόντος ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. Από τη νέα γενιά μόνο ο 21χρονος Ευθύμης Κουλούρης υπολογίζεται στο βασικό ροτέισον του Βλάνταν Ιβιτς καθώς σχεδόν μοιράζεται τον χρόνο με τον Στέφανο Αθανασιάδη στην κορυφή της επίθεσης. Μάλιστα έχει πετύχει τρία γκολ αντί μηδενός του Κλάους…