Κόπωση της κοινωνίας και ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης υπήρξαν οι εκφράσεις των τοπικών Αρχών, που κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Λέσβο. Εκεί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και της Μόριας, ο επίτροπος βρέθηκε κοντά σε πρόσφυγες με προβλήματα υγείας και πήρε αγκαλιά τα μικρά παιδιά τους.

Επέλεξε να επισκεφτεί τις περιοχές αυτές μετά τις πρόσφατες εντάσεις λόγω των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς λόγω και των ακραίων καιρικών συνθηκών, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Μουζάλα, τον Φιλίπ ντε Μπροέρ διευθυντή της διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέι, συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας.

«Πρέπει να βρεθούν λύσεις σήμερα, τώρα, όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα. Ολοι μας, Ελληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε το ανθρωπιστικό καθήκον να συμβάλουμε στην άμεση βελτίωση της κατάστασης στα νησιά, τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους κατοίκους» υπογράμμισε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Διπλό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο επίτροπος με αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους πρόσφυγες στο κρύο, να αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του χειμώνα χωρίς να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους» ανέφερε.

Ως «τον σημαντικότερο αποδέκτη χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» χαρακτήρισε την Ελλάδα, στέλνοντας το μήνυμά του προς το εσωτερικό της χώρας. «Απευθύνω έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να αυξάνουν τον ρυθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και να παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες στις χώρες τους» σημείωσε, ωστόσο, για τα ώτα των θεσμικών εταίρων της χώρας.

«Νομίζω ότι η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στη Λέσβο δίνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο εξωτερικό και στην ίδια την Ευρώπη» είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Δεν χάσαμε ξαφνικά την ανθρωπιά μας εμείς οι νησιώτες και το έχουμε αποδείξει. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν και οι τοπικές κοινωνίες» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτή τη συζήτηση για τη δημιουργία άλλων δομών στο νησί.

«Η χώρα δεν επιτρέπεται να διασύρεται όταν έχει δώσει με ανθρωπιά ό,τι έχει προσφέρει στο προσφυγικό ζήτημα» ανέφερε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο νέου καταυλισμού στο νησί.

Η χρηματοδότηση. Διακύβευμα σε κάθε περίπτωση μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων αποτελεί το ζήτημα της χρηματοδότησης. Από πολλούς της αντιπολίτευσης έχει τεθεί θέμα πως από την ΕΕ έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια, τα οποία όμως είτε έχουν χαθεί είτε έχουν δαπανηθεί στο όνομα της προσφυγικής κρίσης, αλλά δεν έχουν φτάσει στον πραγματικό προορισμό τους.

Χαρακτηριστική υπήρξε η επισήμανση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προ εβδομάδων, ο οποίος πριν από τη συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα είχε και μακρόχρονη εμπειρία στο εξωτερικό σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου.

Με απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων τα κονδύλια για το Προσφυγικό δίνονται όχι στην κεντρική διοίκηση αλλά απευθείας σε διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται. «Τώρα είναι πολλοί οι παίκτες και δεν ξέρουμε» σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας, που συμπλήρωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν τα κονδύλια να δοθούν σε εκείνη και μετά να διοχετευθούν.

Μάλιστα ανέφερε μια προσωπική του εμπειρία από τη θητεία του στους Γιατρούς του Κόσμου. «Πήγαμε για παράδειγμα στην Αϊτή, στήσαμε μια σκηνή και πήραμε επιχορήγηση για όσα θα προσφέραμε. Η διαφορά είναι πως εδώ είναι Ευρώπη και υπάρχουν οργανωμένα κράτη» είπε.

Εμμέσως, πλην σαφώς στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο αρμόδιος επίτροπος. «Η ΕΕ έχει θέσει στη διάθεση της Ελλάδας 1 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική βοήθεια τα δύο τελευταία χρόνια» είπε. Πρόσθεσε ωστόσο πως «μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδοτικής βοήθειας έχει διατεθεί προς τους διεθνείς οργανισμούς-εταίρους μας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».