Τη μάχη της ρευστότητας δίνει η ΔΕΗ που πασχίζει να εισπράξει όσο περισσότερα μπορεί από την τεράστια δεξαμενή των περίπου 1,52 εκατ. πελατών με ανεξόφλητες οφειλές.

Κάτω από την πίεση αυτή η Επιχείρηση ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα με δόσεις πολλών ταχυτήτων ανάλογα με το ύψος του χρέους των πελατών της, που έρχεται να αντικαταστήσει το τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Ταυτόχρονα και σε μια προσπάθεια τόσο να εξασφαλίσει ρευστό όσο και να «δέσει» τους καλούς της πελάτες προκειμένου να μην τους κερδίσει ο ανταγωνισμός, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι πέραν της έκπτωσης 15% θα παρέχει επιπλέον έκπτωση 6% σε όσους προπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος όλου του χρόνου με βάση το ύψος της κατανάλωσης της προηγούμενης χρονιάς. Η αρχή του προγράμματος «προπληρωμή λογαριασμού» ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ από τον Μάρτιο και μετά θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Αλλά ο μεγάλος βραχνάς για την Επιχείρηση είναι τα ανεξόφλητα. Το νέο σύστημα που αντικαθιστά το τρέχον πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών προβλέπει δόσεις πολλών ταχυτήτων και εκπτώσεις ανάλογα με το ύψος του χρέους του πελάτη.

Η πρώτη κατηγορία, που είναι και η μεγαλύτερη, αφορά όσους χρωστούν έως 500 ευρώ, οι οποίοι αριθμούν 1.150.000 με συνολική οφειλή 130 εκατ. ευρώ. Για όλους αυτούς η Επιχείρηση παγώνει για έναν χρόνο την οφειλή (έως 31/12/2017), που σημαίνει ότι έως τότε αυτή παύει να τοκίζεται. Εφόσον, δε, ο πελάτης είναι συνεπής, δηλαδή εξοφλεί κανονικά τις δόσεις του, τότε θα έχει έκπτωση 10%. Η υποβολή αιτήσεων στη ρύθμιση θα διαρκέσει από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 30 Απριλίου.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά όσα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν έως 1.000 ευρώ. Αρχής γενομένης από σήμερα οι πελάτες αυτοί θα μπορούν να διακανονίσουν το χρέος τους σε 24 δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Οσο για την έκπτωση 15%, θα συνεχίσει να ισχύει για τους συνεπείς πελάτες της ομάδας αυτής.

Η τρίτη κατηγορία αφορά όσους χρωστούν από 1.000 ευρώ και πάνω, και εδώ οι δυνατότητες είναι δύο. Είτε να δώσουν προκαταβολή το 10% και να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 18 δόσεις. Είτε να πληρώσουν ως προκαταβολή το 20% και να διατηρήσουν την ευνοιϊή σήμερα ρύθμιση των 36 δόσεων. Ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ισχύει η προκαταβολή 10%, με τον αριθμό δόσεων να κυμαίνεται από 18 έως 36 ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό.

Τέλος, όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, τώρα μπορούν να την αποκτήσουν ξανά. Οι πελάτες αυτοί έχουν το δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση εφόσον υποβάλουν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Δείγμα του μεγέθους του βραχνά των ανεξόφλητων οφειλών αποτελεί και το γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει, παρότι μέχρι σήμερα 650.000 πελάτες έχουν ήδη διακανονίσει τα χρέη τους. Τους τελευταίους εννέα μήνες έχουν συνολικά ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλές 1,3 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 75% του συνολικού ποσού που χρωστούν οι πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης της ΔΕΗ. Τώρα μένει να φανεί αφενός πόσοι από τους 650.000 θα τηρήσουν τη ρύθμιση, αλλά και τι θα συμβεί με το υπόλοιπο 25%.