Τα πυρά του στους Δημοκρατικούς έστρεψε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί έδειξαν «τεράστια αμέλεια», επιτρέποντας να πραγματοποιηθούν κυβερνοεπιθέσεις στους σέρβερ τους το διάστημα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Τα σχόλια του Τραμπ ήρθαν μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η οποία αναφέρει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για διεξαγωγή «μιας εκστρατείας επιρροής» των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ με στόχο την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας και την δυσφήμιση της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος επέμεινε ότι καμία κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Ο μόνος λόγος που συζητάμε για την κυβερνοεπίθεση στην κακώς προστατευμένη Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είναι γιατί η ήττα των Δημοκρατικών ήταν τόσο μεγάλη που τους κάνει να ντρέπονται» είπε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του στο ABC, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι υπάρχουν «Ρεπουμπλικανοί ή «αυθεντίες» ή σχολιαστές σε δίκτυα που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά στους συμπατριώτες τους, τους Αμερικανούς, επειδή αυτοί οι συμπατριώτες τους Αμερικανοί είναι Δημοκρατικοί».

«Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει» πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν ο κ. Τραμπ είναι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, ο Ομπάμα αρκέστηκε να απαντήσει: «Πρέπει να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε στην ίδια ομάδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι στη δική μας ομάδα».

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει επισήμως την έκθεση, αλλά έχει αρνηθεί παλαιότερα τις κατηγορίες.

Έπειτα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι τα εκλογικά μηχανήματα και άλλα εκλογικά αρχεία θα χαρακτηριστούν «κρίσιμης σημασίας υποδομές» και θα προστατεύονται από τις κυβερνοεπιθέσεις.