«Αν θες να πας γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θες να πας μακριά, πήγαινε με άλλους». Στη συλλογικότητα πιστεύει το ΠΑΣΟΚ και πάνω στις αξίες της θα κινηθεί όλο το επόμενο διάστημα, όπως περιγράφει στέλεχος του κόμματος. Αυτή προς το παρόν είναι η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα από πρώην στελέχη του κόμματος. Αν και η απόφαση έχει ληφθεί πριν από τις διακοπές των εορτών: για αρχή θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους και θα αντιδράσουν μόνο αν προκληθούν.

Κατά μία έννοια, το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει αφ’ υψηλού όλη αυτήν την κινητικότητα. Οχι μόνο επειδή είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την εκλογή των στελεχών που θα το ακολουθήσουν στην επόμενη εθνική κάλπη, αλλά κυρίως διότι –αν και δημοσκοπικά παραμένει σχετικά στάσιμο –έχει στα χέρια του ευρήματα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Αυτά αφορούν τόσο την οριακή δημοφιλία των κεντρώων αντιπάλων του όσο και το ενδιαφέρον του κόσμου προκειμένου να είναι το κόμμα που θα συμβάλει καθοριστικά στην επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο την τελευταία εβδομάδα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικαλούνταν μεταξύ άλλων και τα στοιχεία της Κάπα Research που δημοσιεύθηκαν στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Και συγκεκριμένα την ερώτηση «Ποιο από τα κόμματα που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσει τον κορμό του κεντροαριστερού πόλου;». Σ’ αυτήν το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο με 35%. Ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ με 24%, οι λοιποί φορείς / δίκτυα και κινήσεις με 17%, Το Ποτάμι με 7% και η Ενωση Κεντρώων με 2%.

Ποια θα είναι η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά για το 2017; Την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δημοσίευση του άρθρου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα «ΝΕΑ», στο οποίο είχε απευθύνει κάλεσμα σε κόμματα και δυνάμεις που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για τη δημιουργία μιας παράταξης τύπου ιταλικής Ελιάς. Ακολούθησε η δημιουργία της Επιτροπής Διαλόγου, η οποία σημαδεύτηκε από το «ναυάγιο» των συζητήσεων με Το Ποτάμι. Η πρόσκληση που έχει απευθύνει όμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου, τις κινήσεις και τα στελέχη του να ενώσουν τις δυνάμεις τους παραμένει ανοιχτή. Απώτερος σκοπός είναι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Συμπαράταξης και να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές τής επόμενης μέρας.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ετσι, εντός του 2017, εκκρεμεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο χρονικά θα πρέπει να τοποθετείται το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου. Αλλά και η επίσημη ανακοίνωση για την εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Η Γεννηματά επιδιώκει τη διεύρυνση του πολιτικού και κοινωνικού χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε να καταστεί η Συμπαράταξη ο ισχυρός προοδευτικός φορέας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας –η πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά απευθύνεται σε πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι προς εκείνους που συστρατεύθηκαν με άλλα κόμματα.

Παράλληλα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ανατροπή του «τεχνητού και διχαστικού», όπως το χαρακτηρίζει, διπόλου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, ενώ θα εντείνει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και τις επισκέψεις «πόρτα πόρτα». Οι τελευταίες θα πραγματοποιηθούν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου είναι δύσκολο οι κομματικές οργανώσεις να λειτουργήσουν, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική επαφή με τους πολίτες.

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, την επόμενη Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα από όλες τις πλευρές σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις. Κι αυτό επειδή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει ενοχληθεί από μεμονωμένα περιστατικά συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο διακινεί διάφορα σενάρια αυτοδιάλυσης. «Δεν θα κάνουμε σε κανέναν το χατίρι να βυθιστούμε σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Είναι ώρα για ξεκάθαρες κουβέντες» σχολιάζει με νόημα στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.