Η δυστοκία στο ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος οδηγεί το Μαξίμου στην επαναλαμβανόμενη διατύπωση πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εφαρμογή τους. Επομένως, το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται από την καθυστέρηση στο ξεκλείδωμα των βραχυπρόθεσμων.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Κρήτη επανέλαβε για τα κοινωνικά μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων από την υπεραπόδοση των εσόδων πως «είμαστε απόλυτα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας», επομένως με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης «που είναι κυρίαρχη, γιατί υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη, αποδίδονται τα χρήματα εκεί όπου εκείνη αποφασίζει».

Η κυβέρνηση μέσω κύκλων της τοποθετεί το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων αρκετά σύντομα, πιθανότατα στο επόμενο Eurogroup το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε χθες ότι για να ενεργοποιηθούν από την ελληνική πλευρά οι ανησυχίες των θεσμών ζητήθηκε από το EuroWorking Group να στείλουν γραπτώς τι ακριβώς ζητούν να διευκρινιστεί ώστε η κυβέρνηση να απαντήσει με καθαρό τρόπο. Επομένως το οικονομικό επιτελείο θα απαντήσει μόνο όταν θα έχει στα χέρια του το αίτημα των θεσμών για διευκρινίσεις.

«ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ». Ο Γιώργος Χουλιαράκης επανέλαβε ότι οι κοινωνικές παροχές έχουν εφάπαξ χαρακτήρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «από δω και πέρα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα πηγαίνει εκεί που πρέπει». Ομοίως από την Κρήτη ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε αφενός ότι «δεν θα μας υποδείξουν» ορισμένοι πού θα διοχετεύει η κυβέρνηση το καθαρό πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των στόχων κι αφετέρου άφησε σαφέστατα να γίνει κατανοητό ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι ανάλογες πρωτοβουλίες να επαναληφθούν για την ενίσχυση όσων σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Χθες το βράδυ, μπαίνοντας στη Βουλή για την ψήφιση της αναστολής στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που υφίστανται τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει πότε θα σταλεί η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς για τα βραχυπρόθεσμα κι επιπλέον ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει και θα είναι και καλή.

Το αφήγημα της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι αυτό. Πως δηλαδή η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει «θετικά και έγκαιρα» και ασφαλώς χωρίς τη λήψη των νέων μέτρων που ζητεί επιμόνως το ΔΝΤ για τη διετία 2019 και 2020. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τους δανειστές «να συνεννοηθούμε», βάζοντας ωστόσο έναν «κόφτη» σ’ αυτήν τη διαπραγμάτευση. Τη μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την κυβέρνησή του και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας στη βάση όσων ισχύουν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανοησίες όσα ακούστηκαν για την περιοδεία του στην Κρήτη, η οποία ερμηνεύτηκε ως προεκλογική, και είπε: «Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της τετραετίας, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019».

ΦΡΕΝΟ. Με αυτό το μότο το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα να βάλει φρένο στην εκλογολογία, η οποία εντείνεται όχι μόνο από τις κινήσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού –που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διπλή ανάγνωση –αλλά και από την εκτίμηση διαφόρων πολιτικών παραγόντων πως επειδή υπάρχει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση η δεύτερη αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή.

Το Μαξίμου εξ αυτού του λόγου συντηρεί τη σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και φροντίζει να την ταυτίζει όσο πιο συχνά γίνεται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών, ακόμη και με τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θεωρεί ότι η ΝΔ είναι το «αποκούμπι» του γερμανού υπουργού Οικονομικών και ότι συνδέονται με «δεσμούς αίματος».

Η χθεσινή κριτική της κυβέρνησης προς την αξιωματική αντιπολίτευση εστιάστηκε και πάλι στην απόφασή της να αντιταχθεί στη χορήγηση της 13ης σύνταξης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Πρόκειται για 629 εκατομμύρια ευρώ, που είναι σχεδόν πέντε φορές περισσότερα από όσα κόπηκαν από ΕΚΑΣ, με δεσμεύσεις που μας είχαν υποχρεώσει αυτοί, οι κυβερνήσεις Σαμαρά – Βενιζέλου και δεν καταφέραμε να πάρουμε πίσω μετά από τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές στο ΕΚΑΣ.

Στο Μαξίμου πιστεύουν πως όσο κι αν έχει επικριθεί το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην εικόνα της προς την κοινωνία και ότι αντιστοίχως θα προκαλέσει δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία που αρνήθηκε να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία δείχνοντας ότι συμπλέει με τις ακραίες φωνές των δανειστών.