Επιφυλάξεις επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας έχουν οι θεσμοί για τα μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ, που θα χρηματοδοτηθούν από την αναμενόμενη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως διεμήνυε χθες εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ετσι, το θέμα της ενεργοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους παραμένει σε εκκρεμότητα και σύμφωνα με την ίδια πηγή εναπόκειται στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα παραπεμφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group και αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα.

Ο ESM είχε ανακοινώσει προχθές την απόφασή του να αναστείλει προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος, περιμένοντας και την αξιολόγηση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τους θεσμούς. Χθες, δόθηκε από τους θεσμούς μια προκαταρτική αξιολόγηση, όπου διατυπώνονται οι επιφυλάξεις τους. Αυτές, πάντως, φαίνεται να αφορούν κυρίως τη μονομερή – χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς – απόφαση της κυβέρνησης και όχι τόσο τις ουσιαστικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό από τα μέτρα. Τίθεται δηλαδή κυρίως θέμα εμπιστοσύνης.

Ο εκπρόσωπος του ESM ανέφερε σχετικά τα εξής: «Σύμφωνα με μια προκαταρκτική αξιολόγηση από τους θεσμούς που διανεμήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα, τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ουσία, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ειδικά αναφορικά με τις συντάξεις. Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018, αν και δημιουργούν κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους, εφόσον τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον. Τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Νωρίτερα έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είχε υποστηρίξει ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Η απόφαση για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων προκάλεσε χθες αντιδράσεις σε ορισμένες πλευρές. Η παραδοσιακά φιλικά διακείμενη γαλλική κυβέρνηση έδωσε χθες νέα στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση. Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε σύμφωνος με την απόφαση του Eurogroup υπέρ των βραχυπρόθεσμων μέτρων και μίλησε για «εθνικές αποφάσεις που σέβονται τις συμφωνίες που ελήφθησαν εδώ στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο MNI, ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το Eurogroup δεν ενημερώθηκε για την απόφαση του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Στο μεταξύ, ο γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε άρθρο του στους «Financial Times» τα έβαλε με το ΔΝΤ, κατηγορώντας το ότι θέτει πολιτικά ανέφικτα αιτήματα. Υψηλόβαθμη πηγή που κλήθηκε να σχολιάσει αν το άρθρο Μοσκοβισί εκφράζει το σύνολο της Κομισιόν, απάντησε ότι «επί της ουσίας ναι», αλλά και ότι δεν πρέπει να πυροδοτείται η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν είναι αντίθετη στο κοινωνικό πακέτο, αλλά θεωρεί λάθος ότι η κυβέρνηση δεν συνεννοήθηκε προηγουμένως με τους θεσμούς.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι δεν πρόκειται για σοβαρό ζήτημα καθώς «έχουμε πιο σημαντικά να ασχοληθούμε» όπως είπε. Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί τον Τσακαλώτο είναι το ΔΝΤ, για το οποίο είπε ότι αν επιμείνει σε περικοπές που δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο, «ίσως υπάρξει σοβαρό πρόβλημα». Τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να πάει σε εκλογές.

Στο μεταξύ, η χθεσινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έληξε άδοξα, χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ούτε να κλείσει κάποιο από τα ανοιχτά θέματα, όπως το εργασιακό, τα ενεργειακά και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Οι επικεφαλής αναχωρούν σήμερα, με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής.