«Είμαι από τους »τολμηρούς ανόητους» που παραιτήθηκαν από μόνιμη θέση Eπιμελητή ΕΣΥ (λόγω του γνωστού περιορισμού που προβλέπεται από τον ν. 4368) για να διεκδικήσουν νέα μόνιμη θέση από τις 760 που προκηρύχθηκαν το καλοκαίρι».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά η καταγγελία ενός γιατρού, του οποίου ο διορισμός «πάγωσε» μέχρι νεοτέρας, με την καθημερινότητα του να έχει ανατραπεί.

Και συνεχίζει:«Από τη στιγμή που παραιτήθηκα δουλεύω σαν συμβασιούχος γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ των 900 ευρώ, στο νοσοκομείο της Βέροιας. Έκανα αίτηση σε 2 θέσεις Επιμελητή Β Καρδιολογίας στη Βέροια και στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων η 21 και 28/6 αντιστοίχως».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, – δηλαδή, τρεις μήνες αργότερα – η 3η Υγειονομική Περιφέρεια όρισε Συμβούλιο Κρίσης για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων διορισμών στο νοσοκομείο Βέροιας.

«Αφού μετά κοπών και βάσανων και πολλών καθυστερήσεων εστάλησαν στο νοσοκομείο Βέροιας οι εισηγήσεις των δυο εισηγητών και ήταν έτοιμοι να μας τις κοινοποιήσουν», οι αρμόδιοι της 3ης ΥΠΕ διεμήνυσαν πως ακυρώνεται η διαδικασία.

Η αιτία; Ο ένας εκ των δύο εισηγητών (τον οποίο οι ίδιοι είχαν ορίσει) είναι Συντονιστής Διευθυντής και όχι … απλός Διευθυντής όπως προβλέπει η εγκύκλιος του Απριλίου την οποία αυτοί οι ίδιοι αρμόδιοι γνώριζαν πέντε μήνες πριν ορίσουν τους εισηγητές.

Το αλαλούμ

Η παραπάνω ιστορία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Αντιθέτως, το πρόβλημα αυτό έχει ανακύψει σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (ΑΡΣΙ) σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι το «λάθος» είναι «σκόπιμο μπέρδεμα».

Και προσθέτει ότι πρόκειται για διαρκές τέχνασμα των μνημονιακών κυβερνήσεων «ώστε από την μία ο εκάστοτε Υπουργός να εξαγγέλλει για λόγους εντυπωσιασμού την δήθεν προκήρυξη πολλών θέσεων μόνιμων Επιμελητών ΕΣΥ, και από την άλλη οι διαδικασίες για τις προσλήψεις αυτές να μην ολοκληρώνονται ποτέ».

Οι καταγγελίες

Δεκάδες είναι οι γιατροί που έχουν προσέλθει στη Νομική Υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ), καταγγέλλοντας το πάγωμα των διορισμών τους στο ΕΣΥ

‘«Οι ιατροί αυτοί αν και είχαν κριθεί από το Συμβούλιο Κρίσεων και επρόκειτο να διοριστούν, θα παραμείνουν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έως ότου επανακριθούν, καθότι ως εισηγητές για κρίση είχαν οριστεί Συντονιστές Διευθυντές κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.3754/2009», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΙΣΑ καταλογίζει στο υπουργείο Υγείας «προχειρότητα», αναφερόμενος στον τρόπο που οργάνωσε την όλη διαδικασία. «Μέσα στην εποχή της κρίσης που καταρρέουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης σε ιατρικό προσωπικό, έρχεται να σταθεί τροχοπέδη στην στελέχωση του ΕΣΥ», τονίζει ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της χώρας, ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος.