Με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης , κάτι που γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διεξάγεται η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Βασικά ζητήματα στις τοποθετήσεις τους ήταν τα θεσμικά θέματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και συνδέονται είτε με συνατγματικές διατάξεις είτε με τη διασφάλιση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοςύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτήσια προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

Ο υπουργός πάντως αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πως «η διαπλοκή θα ηττηθεί, η διαπλοκή ηττήθηκε» ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η δικαιοσύνη από τήν πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης.

Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Συμπαράτασης, Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε - και αυτός- σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος γενικά στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού «που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις», γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές. «Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικίας, πρόσθεσε δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτή η καθυστέρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς ποιος θέλει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που δικαιοσύνη δεν σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε.

Ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ότι τόνισε "υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών" και η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος,
Αναφερόμενος ο κ. Πικραμμένος στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές., ενώ σχολιάζοντας τις θέσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης είπε "θα αισθανόμουν πιό πικραμένος που δεν πρόλαβε την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και αποχώρησε από τη δικαιοσύνη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι «το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι ζητείται από την εκτελεστική εξουσία».
Κλείνοντας η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «η δικαιοσύνη αποτελεί ύψιστη κοινωνική και ιστορική ανάγκη» και προσέθεσε: « Αν δεν λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι εγκλημάτων κατά του λαού και της χώρας δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει η χώρα».

Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ό, τι αφορά τη δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστών είπε: «ποτέ κανείς δε διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων. Ούτε ένας δικαστής, ούτε ένας συνταγματολόγος, ούτε ένας πολτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί, τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος». Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη λάβει θέση σε δημόσια τοποθέτησή της υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της της διάταξης αυτής τώρα. Ο κ. Σεβαστίδης κάλεσε τους δικαστές «να διασφαλίσουν την ανεξαρτηςία και το κύρος της δικαιοςύνης».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν κατανοεί "την ενόχληση ορισμένων" αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως " η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης".

Ακόμη, η κυρία Θάνου, επανέλαβε τη θέση της που έχει και δημόσια εκφράσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντας λόγο "για δυσμενή διάκριση" σε βάρος των δικαστών και προσέθεσε "ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας" για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.

Στο σημείο αυτό το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ και προεδρεύον της γενικής συνέλευσης εφέτης Νικόλαος Σαλάτας , ανέφερε ότι θα είναι η τελευταία συνέλευση που θα λάβει μέρος "ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου".
Παράλληλα, στη συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τόνισε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».
Παναγιώτης Πικραμμένος

Ειρήνη Γιανναδάκη

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα: « Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» και προσέθεσε: «Κι αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τί επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;Περιμένουμε εδώ και καιρό μία απάντηση αντάξια του διακυβεύματος, ,αλλά βλέπουμε μόνο μία υπεροπτική σιωπή».
Και κατέληξε η κυρία Γιανναδάκη: «Η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, στο επίκεντρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από