Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κριθεί η τύχη του νόμου Κατρούγκαλου –που έβαλε 11 ψαλίδια στις συντάξεις –αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 7 Απριλίου 2017. Ειδικότερα, στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί στις 7 Απριλίου 2017 η προσφυγή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η ημερομηνία ορίστηκε μετά την προσφυγή των εκπροσώπων των συνταξιούχων, στις 18/7/2016, και την κατάθεση αίτησης ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του νόμου 4387/2016 (γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου) με αριθμό Ε. 2535.

Οι διατάξεις που θα κριθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αφορούν τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή τωνκύριων και επικουρικών συντάξεων,καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως πέρα από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών των διατάξεων, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του θα αγωνιστεί γιατο δίκαιο της κατάργησήςτους.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος του ΔικτύουΝίκος Χατζόπουλος, τα τουλάχιστον 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου έχουν οδηγήσει σε νέα επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν ορατό τον κίνδυνο για νέες περικοπές στις συντάξεις αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΕΠΙΔΟΜΑ. Στο μεταξύ, επίδομα360 ευρώ (σ.σ.: ίσο δηλαδή με τοεπίδομαανεργίας και την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ) δικαιούται όποιος ανασφάλιστος είναι πάνω από 67 ετών, έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 4.320 ευρώ/έτος και ακίνητη περιουσία αξίας έως 90.000 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΓΑ που βασίζεται στον νέο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου. Στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον ΟΓΑ επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:

* Εχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

* Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες για όσους πληρούν αθροιστικά τα παραπάνω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) πλήρη έτη διαμονής και μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα (1) έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε (35) ετών διαμονής στη χώρα.

Εξάλλου εγκύκλιος που περιγράφει αναλυτικά την παρακράτηση της εισφοράς 0,20 ευρώ από τις κύριες συντάξεις υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής του ΟΑΕΔ εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ. Τονίζεται ότι η εισφορά αυτή έχει στόχο την ενίσχυση των ομοσπονδιών, των σωματείων και των συνομοσπονδιών των συνταξιούχων. Παρέχεται το δικαίωμα σε όσους συνταξιούχους δεν το επιθυμούν, να το δηλώσουν εγγράφως και να μην υπόκεινται σε σχετική παρακράτηση. Στην ίδια εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι όσοι δικαιούνται εξωιδρυματικό επίδομα, από τον τρέχοντα μήνα, δεν υποχρεώνονται στην καταβολή της σχετικής κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.

ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2017 θα καταβληθούν, ως εξής:

στους συνταξιούχους Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τονΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ,στις 20 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη. Στους συνταξιούχους Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς(ΙΚΑ, ΝΑΤ) και το Δημόσιο στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. Οιεπικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ)στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. Ταμερίσματα του ΜΤΠΥγια τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.

Συνεχίζουν την απεργία οι ναυτικοί

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που – όπως καταγγέλλουν – προωθούν κυβέρνηση και δανειστές πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Επίσης, για ακόμη δύο ημέρες θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, καθώς κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής της την Πέμπτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συνέχιση της απεργιακής της κινητοποίησης με νέα 48ωρη απεργία, που θα ξεκινά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 06.00 και θα λήγει την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου το πρωί στις 06.00. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέρχεται διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης της φορολογίας στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών.