Ταλαιπωρία και δυσαρέσκεια: οι δύο αυτές λέξεις περιγράφουν την καθημερινότητα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που αναζητούν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Τα κενά σε συμβεβλημένους γιατρούς, οι αναμονές αλλά και οι…περικοπές στις υπηρεσίες που προσφέρει το ΠΕΔΥ είναι μόνον μερικές από τις στρεβλώσεις του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι βγάζουν…κόκκινη κάρτα στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) με έξι στους 10 Έλληνες να δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Τα ποσοστά ικανοποίησης είναι λίγο καλύτερα σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 45%, ενώ αντιστρόφως ανάλογα το 41% των ασφαλισμένων δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΕΝΙ -ΕΟΠΥΥ (Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ), η πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς δεν είναι (πάντα) εύκολη υπόθεση.

Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα ασφαλισμένους σημειώνουν ότι παρόλο που οι ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί είναι η πρώτη τους επιλογή σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τις δημόσιες ουρές αλλά και τις ανεπάρκειες των δομών, τα κενά σε ειδικότητες πρώτης ανάγκης τους αφήνουν ακάλυπτους.

Επιπλέον, το 23% των πολιτών αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και περισσότερες από 30 ημέρες για το επόμενο διαθέσιμο ραντεβού σε ιδιώτη γιατρό.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) για την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα κενά

Τον ελληνικό χάρτη, ξεδίπλωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, κοκκινίζοντας τα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα κενά σε γιατρούς πρώτης γραμμής.

Σε 44 νομούς δεν εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους ούτε ένας συμβεβλημένος νεφρολόγος, σε 35 νομούς δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, σε 25 νομούς ωτορινολαρυγγολόγος και σε 19 νομούς παιδίατρος.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στην Αθήνα η…δεξαμενή των συμβεβλημένων μαιευτήρων – γυναικολόγων αριθμεί μόλις 265 γιατρούς, ενώ στην Θεσσαλονίκη είναι ακόμη μικρότερη, καθώς ο αριθμός των γυναικολόγων δεν ξεπερνά τους 97.

Στο μεταξύ, το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι οι περίπου 5.500 γιατροί και οι 2.500 εργαστηριακοί εργάζονται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, δεδομένου ότι το υπερταμείο τους αποζημιώνει με καθυστέρηση έξι μηνών.

Επιπλέον, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ που υπολειτουργούν αλλά και οι περιορισμοί που δημιουργεί το πλαφόν των 200 μηνιαίων επισκέψεων ανά ιδιώτη γιατρό, βάζουν επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση των ασφαλισμένων στην πρωτοβάθμια υγεία.