Σημειώνοντας πως πρόκειται μεν να δείξει την ίδια «επαγγελματική αβρότητα» που έδειξε σε αυτόν ο προκάτοχός του, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως σκοπεύει να «αντιμιλά» στον Τραμπ αφού γίνει πρόεδρος αν πιστεύει ότι απειλούνται θεμελιώδεις αξίες.

Κατά παράδοση, οι τέως και πρώην πρόεδροι αποφεύγουν δημόσιες δηλώσεις που εκφράζουν διαφορετική γραμμή από εκείνη του εκάστοτε προέδρου.

Το ζήτημα των «αξιών» επανέρχεται συχνά σε αναφορές ηγετών σχετικά με τις προθέσεις του επόμενου προέδρου, καθώς αρκετοί στις ΗΠΑ ανησυχούν για διάφορα πεδία πολιτικής που άπτονται ακόμη και θεμάτων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Θέλω να δείξω σεβασμό απέναντι στο αξίωμα του Τραμπ όταν αναλάβει» το Λευκό Οίκο, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τη σύνοδο στη Λίμα του Περού.

«Εάν όμως υπάρξουν ζητήματα που αμφισβητούν τον πυρήνα των αξιών μας, θα εξετάσω αν θα εκφραστώ εκείνη την στιγμή» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

Ο Ομπάμα επανέλαβε πως ο ίδιος και η απερχόμενη κυβέρνησή του σκοπεύουν να δείξουν στην ομάδα του Τραμπ την ίδια «επαγγελματική αβρότητα» που του είχε δείξει ο Τζορτζ Μπους.

Ο τέως πρόεδρος ήταν επίσης μεταξύ εκείνων των -αρκετών, αν και όχι όλων- προέδρων που είχαν αποφύγει να εκφέρουν δημόσια γνώμη εναντίον του διαδόχου τους στο Λευκό Οίκο από σεβασμό στο αξίωμα και τη δυσκολία του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως είπε χαρακτηριστικά πως «δεν ανησυχεί» ότι θα είναι ο τελευταίος πρόεδρος από τους Δημοκρατικούς, και το αιτιολόγησε δείχνοντας στο ότι η Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, έστω κι αν έχασε εξαιτίας του συστήματος του κολεγίου των επιτρόπων.