Αναζητώντας το ιδανικό μοντέλο λειτουργίας του νέου πρωταθλήματος και έχοντας κατά νου την αποτυχημένη ανάδειξη του πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια, όπως και την ανούσια λογική των πλέι οφ, η Σούπερ Λιγκ ζήτησε και έλαβε τρεις νέες προτάσεις που παρουσίασαν από κοινού οι οίκοι Deloitte και PwC.

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές εκδοχές πρωταθλήματος με γνώμονα την αύξηση του ενδιαφέροντος και της ανταγωνιστικότητας, στις οποίες προβλέπονται εναλλακτικές με 14 και 16 ομάδες.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε ανατεθεί από την ίδια τη Λίγκα από το περασμένο καλοκαίρι και εκεί που καταλήγουν όλες οι εκδοχές είναι η ανάδειξη πρωταθλητή μέσω μίνι πρωταθλήματος (πλέι οφ).

Η παρουσίαση έγινε στο ΔΑΪΣ, παρουσία εκπροσώπων σχεδόν όλων των ομάδων και φυσικά του Δ.Σ. της Λίγκας.

Πριν από την έναρξη, ο πρόεδρος, Γιώργος Στράτος, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι των ομάδων, λέγοντας πως τα σημαντικά θέματα λίγοι είναι εκείνοι που τα ξεκινούν.

«Εύχομαι οι επόμενες ημέρες να είναι καλύτερες από αυτές που προηγήθηκαν. Είναι μακράν από τις καλύτερες έρευνες για αυτό το σκοπό. Θα κληθούμε να αποφασίσουμε ποιο θέλουμε να είναι το πρωτάθλημά μας», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, υποστήριξε ότι τις προτάσεις αυτές θα τις έκανε οποιοσδήποτε από τους 16 ιδιοκτήτες των ομάδων και ότι στο 80% των ομάδων, το 60%-70% των εσόδων προέρχεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Συνοπτικά οι προτάσεις:

1η πρόταση:

Πρωτάθλημα 16 ομάδων με μόνο έναν γύρο κανονικής διάρκειας και κατόπιν ένα έξτρα πρωτάθλημα δύο γύρων, που όμως θα χωρίζεται σε δύο γκρουπ των οκτώ ομάδων, με το πρώτο να είναι από τις θέσεις 1-8 και το δεύτερο 9-16. Σε αυτή την περίπτωση θα διεξάγονται 29 αγωνιστικές και σύμφωνα με την έρευνα θα σημειωθεί αύξηση 50% στους αγώνες που θα έχουν υψηλό ενδιαφέρον.

2η πρόταση:

Πρωτάθλημα 14 ομάδων με δύο γύρους που θα αφορούν την κανονική διάρκεια και στη συνέχεια θα υπάρχει νέο πρωτάθλημα δύο γκρουπ των γύρων, που θα συμμετέχουν στο πρώτο οι ομάδες από τις θέσεις 1-7 και στο δεύτερο 8-14. Σε αυτή την περίπτωση θα διεξαχθούν 40 αγωνιστικές και μάλιστα κάθε ομάδα θα έχει δύο ρεπό μέσα στη σεζόν.

3η πρόταση:

Πρωτάθλημα 14 ομάδων με δύο γύρους στην κανονική του διάρκεια και στη συνέχεια θα υπάρξει διαχωρισμός δύο γκρουπ των έξι ομάδων. Το πρώτο θα περιλαμβάνονται οι ομάδες από τις θέσεις 1-6 και το δεύτερο από τις θέσεις 8-13. Σε αυτή την περίπτωση ο 7ος δεν θα συμμετέχει στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος, ενώ ο 14ος θα υποβιβάζεται απευθείας. Η πρόταση αυτή θα έχει 36 αγωνιστικές.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα

Παράλληλα, από τους δύο οίκους παρουσιάστηκαν και στοιχεία που καταδεικνύουν τα καταστροφικά αποτελέσματα των τελευταίων 6 χρόνων στη Σούπερ Λιγκ.

Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί μείωση κατά 84% (!) στα έσοδα της Λίγκας από 2010 έως το 2016.

Μείωση κατά 48% στα εισιτήρια στο διάστημα από το 2009 έως το 2016 και μείωση 13% στα τηλεοπτικά τα τελευταία έξι χρόνια.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε μειωμένο ενδιαφέρον και στην ανάδειξη του πρωταθλητή, αφού το πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια «τελειώνει» από τον Δεκέμβριο…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από