Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Λισσαβόνας, στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που πραγματοποίησαν, διεκδικώντας την αύξηση των μισθολογικών τους απολαβών, καθώς επίσης τη γενίκευση της εργασίας 35 ωρών την εβδομάδα, μια από τις υποσχέσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Πυροσβέστες, καθηγητές, δημοτικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, αψηφώντας την βροχή που έπεφτε, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας το σύνθημα «αρκετά με το πάγωμα των μισθών, θέλουμε αυξήσεις!».

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών λιτότητας, την οποία εφάρμοσε η συντηρητική πρώην κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση διεθνούς βοήθειας, «οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν το 17,5% των εισοδημάτων τους» διαβεβαίωσε η Ανα Αβόιλα, επικεφαλής του Κοινού Μετώπου των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Δημόσιου Τομέα.

Ζητούν αύξηση 4%

Βάζοντας τέλος στις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα «δεν έδωσε κάτι σε κανέναν, επέστρεψε αυτό που είχε κλαπεί» επισήμανε η επικεφαλής αυτής της ένωσης που συνδέεται με το συνδικάτο CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP).

Αφού υπέστησαν το 2014 μειώσεις από 3,5% έως 10%, οι μισθοί των δημοσίων λειτουργών άνω των 1.500 ευρώ επανήλθαν στο προηγούμενο επίπεδό τους, μέτρο που τα συνδικάτα κρίνουν ανεπαρκές, ζητώντας αύξηση 4% στις απολαβές τους.

Επιπλέον, αξιώνουν την εφαρμογή της εβδομάδας του 35ώρου, που επανήλθε τον Ιούλιο, στο σύνολο των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών τα σχολεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, υπολειτούργησαν την Παρασκευή λόγω της κινητοποίησης.