Ανοίγει ο δρόμος και για το κούρεμα χρεών προς το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού της ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή ευρεία συνάντηση των θεσμών με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, όπου συζητήθηκε το θέμα των κόκκινων δανείων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι οι δυο πλευρές φαίνεται να άμβλυναν στις διαφορές που υπήρχαν σε βασικά σημεία της ρύθμισης. Ωστόσο, αστερίσκοι παραμένουν στο θέμα των διαγραφών που θα αφορούν τους παρακρατούμενους φόρους του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε εξαιρέσεις, κάτι που δεν ισχύει για τις περιπτώσεις του κεφαλαίου οφειλών από άλλους φόρους.

ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί έως το Σαββατοκύριακο, η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Αν και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν θέλησε να αναφερθεί στα σημεία όπου ακόμα υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, το βέβαιο είναι ότι παραμένει ανοικτό ποιες θα είναι οι εξαιρέσεις που θα υπάρχουν αναφορικά με τους φόρους που θα διαγράφονται.
Θέλοντας να δώσει ένα στίγμα των διαπραγματεύσεων, ο Σταθάκης επισήμανε ότι η προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης του αντίκτυπου που θα έχει το κούρεμα χρεών στα δημόσια οικονομικά, αλλά παράλληλα και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι πιστωτές θα έχουν ίση αντιμετώπιση. «Εχουμε μπει σε μεγάλες λεπτομέρειες. Στόχος είναι ο νέος μηχανισμός να μετατρέπει τα κόκκινα δάνεια σε πράσινα και να διασφαλίζει παράλληλα τα δημόσια οικονομικά» δήλωσε ο Σταθάκης.

Πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής πλευράς που ερωτήθηκε για το εάν μπορεί να κουρευτεί οφειλή που προκύπτει από ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από τον νόμο, είπε πως το θέμα βρίσκεται υπό εξέταση και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Για να ισχύσει κάτι τέτοιο, σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ειδική ρύθμιση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος λόγω της προηγούμενης εμπλοκής του στο θέμα παραμένει σε ρόλο συντονιστή, αναμένεται να ακολουθήσουν συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να διατυπωθεί η τελική πρόταση τις επόμενες ημέρες.