Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ άφησε χθες να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των παράλληλων διεργασιών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, όπως άλλωστε και η ξεκάθαρη πρόθεση του Ολλανδού να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το θέμα των βραχυχρόνιων μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει το Ταμείο, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους, την οποία πάντως η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε χθες να αρνείται.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Ευρωπαϊκές πηγές καταγράφουν «αργή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας σχεδόν δεδομένη την ανάγκη νέας καθόδου του κουαρτέτου στην Αθήνα μετά την προγραμματισμένη αναχώρησή τους την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μιλώντας χθες σε συνέδριο στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη (στη συμφωνία) και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας».
Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τυπικά η συζήτησή τους είχε συνδεθεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Πολιτικά είναι σαφές ότι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσαν να δώσουν αφορμές αναβολών. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «μέχρι τώρα λέγαμε ότι απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τώρα το ερώτημα είναι τι χρονικό διάστημα αντιπροσωπεύει ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας».

Το ερώτημα θα κληθεί να το απαντήσει το Eurogroup, με τον Ντεϊσελμπλούμ να επισημαίνει ότι «θα πρέπει να δούμε πόσο επιεικές θα είναι το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις συζητήσεις με την Ελλάδα και το ΔΝΤ, καθώς και ποιος τελικά θα κριθεί ως ρεαλιστικός στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».