«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά έχουν κλείσει.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ είπε: «Παραμένουμε στη ίδια θέση που είχαμε αρχικά με τους δανειστές ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει και όχι με νέα μέτρα».

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιμένει σταθερά στην επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να υλοποιήσει σήμερα το πρόγραμμα του 2014, είπε ότι «τα βασικά στοιχεία του προγράμματος του 2014, αυτά τα οποία έχουν σχέση με την ελάφρυνση των οικονομικά αδύναμων, μόλις έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα θα προχωρήσουμε στα μέτρα που είχαμε πει τότε. Μόλις μπορέσουμε και βγούμε στις αγορές η Ελλάδα θα γίνει εργοτάξιο».

«Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε»

«Υπήρξε μία πορεία πέντε ετών, η οποία ουσιαστικά διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας, και τις συντάξεις. Ήρθαμε εμείς για να τα διορθώσουμε και να τα βελτιώσουμε, αλλά δυστυχώς δε μπορέσαμε να το κάνουμε. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα θετικά που έχουμε κάνει, τα προβλήματα που μπορέσαμε να λύσουμε» ανέφερε ο υπουργός Επικρατεία.

Ερωτηθείς ο κ. Φλαμπουράτης για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, είπε ότι «το νέο σχήμα είναι ανανέωση και συνέχεια. Πρόσθεσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία, διαμορφώνεται από το κόμμα, από τις συνεργασίες που έχουμε με τους ΑΝΕΛ και την εφαρμόζουμε όλοι. Στόχος του ανασχηματισμού» τόνισε «είναι να ολοκληρωθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έως το τέλος του έτους να διευθετηθεί το θέμα του χρέους να συνεχιστεί η αύξηση των κρατικών εσόδων, ώστε να έχουμε ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα και μόλις μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές, θα αρχίσει ο κόσμος να ανασαίνει. Όταν σε αυτή την κρίση που περνάμε είχαμε μείωση 3% της ανεργίας, είναι μια ένδειξη του τι θα μπορούσε να γίνει».

Σε ερώτηση αν η μη υπουργοποίηση του κ. Φίλη έγινε έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας, απάντησε ότι «ο ανασχηματισμός έγινε με κριτήρια του ίδιου του πρωθυπουργού».

Είπε ότι ο κ. Φιλης κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για τις σχέσεις με την Εκκλησία και το μάθημα των θρησκευτικών. «Δεν κατάλαβα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, όχι τη στάση του κ. Φίλη» συμπλήρωσε.

Διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο κ. Καμμένος ζήτησε την απομάκρυνση του κ. Φϊλη και τόνισε ότι στον κ. Φίλη προτάθηκε και άλλο υπουργείο, το οποίο δεν δέχτηκε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εκλογή του κ. Τραμπ στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ανέφερε: «Πρέπει να περιμένουμε γιατί ήδη διακρίνεται μια διαφορετική μετεκλογική συμπεριφορά. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σχέσεις καλές και με την Αμερική και με την ηγεσία της».

Ερωτηθείς εάν μετά την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι είναι σημαντικό πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ «επιλέγει μια μικρή χώρα και μάλιστα τη χώρα μας, για να μιλήσει για την ελευθερία την δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.