Η κυβέρνηση παρενέβη χθες για πρώτη φορά ανοιχτά στη διένεξη μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για τους χειρισμούς του στο θέμα της επιλογής του προέδρου της Εθνικής, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι υπέδειξε και την ανάγκη να υπάρξουν παραιτήσεις για να λήξει η κρίση.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και μίλησε για ρήγμα, ζητώντας του να γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να αποκατασταθούν συνθήκες ομαλής συνεργασίας με το ΤΧΣ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, η διατύπωση αυτή παραπέμπει σε παραιτήσεις, είτε του ίδιου του Φραγκιαδάκη είτε του νέου προέδρου της Τράπεζας Τάκη Θωμόπουλου είτε και των δύο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έδειχνε ήδη από προχθές η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, παρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα το ΔΣ της Εθνικής είχε εκλέξει ως πρόεδρο τον Θωμόπουλο με ψήφους 12-1.

ΤΙ ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ. Οπως ανακοίνωσε η αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, «ο αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα της ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκόμενων μερών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η διοίκηση της Εθνικής είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει».

«Ο κ. Δραγασάκης», συνεχίζει η ανακοίνωση, «υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες. Σ’ αυτό το πλαίσιο ζήτησε να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του οικονομικού επιτελείου, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά ένας μέτοχος του 40% να μην εισακούεται. Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί γρήγορα και το πώς θα γίνει αυτό είναι ευθύνη Φραγκιαδάκη.

ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ. Η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα οδηγούσε σε αναταραχή και ενδεχομένως απομάκρυνση μεγαλύτερου αριθμού μελών της διοίκησης. Γι’ αυτό και ζητά γρήγορα λύση, επισημαίνοντας το χρονικό περιθώριο που έδωσε το ΤΧΣ πριν προχωρήσει σε δραστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση στην Εθνική παραμένει σε εξέλιξη και η σύσταση σε σώμα του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε άλλο παρά την αποσόβησε.