Η μάχη της Ράκα προδιαγράφεται μακρά και δύσκολη, καθώς το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί αδυσώπητα την «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου που ανακήρυξε το 2014 σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και εξαιτίας των περίπλοκων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επί του πεδίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία η οποία εξαπέλυσε την Κυριακή την επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», έδωσαν τον τόνο, προβλέποντας ότι η μάχη, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 30.000 μαχητές, είναι κάθε άλλο παρά μικρή υπόθεση.

«Οπως και στη Μοσούλη [σ.σ. όπου οι τζιχαντιστές πολιορκούνται από τις ιρακινές δυνάμεις], η μάχη δεν θα είναι εύκολη και το έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας θα είναι επίπονο», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ, λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Πάντα λέγαμε ότι η φάση της απομόνωσης της Ράκα θα πάρει μήνες», είπε ταυτόχρονα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των SDF Ταλάλ Σέλο τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπιστεί το προπύργιό του διότι γνωρίζει ότι η απώλεια της Ράκα θα σηματοδοτήσει το τέλος του στη Συρία».

Πίεση σε πολλαπλά μέτωπα

Πιεζόμενη σε πολλαπλά μέτωπα, τόσο στο έδαφος της Συρίας όσο και στην επικράτεια του Ιράκ, η εξτρεμιστική οργάνωση είναι αντιμέτωπη με την κρισιμότερη στιγμή αφότου ανακήρυξε την εγκαθίδρυση του «χαλιφάτου» της το 2014.

Εχει ήδη απολέσει τους τελευταίους μήνες πολλά οχυρά της, ιδίως πόλεις-κλειδιά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, από όπου ανεφοδιαζόταν με άνδρες, οπλισμό και πυρομαχικά. Αλλά η Ράκα παραμένει για το Ισλαμικό Κράτος η πόλη με τον μεγαλύτερο συμβολισμό.

Πάνω από δέκα χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις, έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, όπου διαπράττονται εκτελέσεις και ωμότητες και σχεδιάζονται επιθέσεις εναντίον στόχων στην Ευρώπη.

«Στη Ράκα, η μεγάλη δύναμη των ξένων τζιχαντιστών μάχεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ή υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες για την απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών» τους, εξηγεί ο Ρομέν Καγιέ, σύμβουλος σε ζητήματα που αφορούν τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ράκα είναι η πόλη όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους», ανάμεσά τους και πολλοί πολίτες ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι «πιθανόν θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων».

Μετά την Κυριακή οι SDF προελαύνουν, αλλά οι τζιχαντιστές τους αντιμετωπίζουν με το όπλο που προτιμούν, τα αυτοκίνητα-βόμβες.

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες από στρατιωτική άποψη για τον διεθνή συνασπισμό θα είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των μαχών στη Μοσούλη και στη Ράκα, με πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Αστον Κάρτερ, να επιμένουν ότι ο συγχρονισμός τους είναι σημαντικός.

Πολλά συμφέροντα,πιθανόν αντικρουόμενα

«Θα είναι δύσκολο για τον συνασπισμό να συγχρονίσει, να οργανώσει» την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο επιχειρήσεων και να κατανείμει αποτελεσματικά τα εναέρια μέσα του, είχε αναγνωρίσει στα τέλη του Οκτωβρίου ανώτερος αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ.

Ωστόσο η μεγαλύτερη δυσκολία, ειδικά όσον αφορά τη μάχη της Ράκα, έγκειται στο διπλωματικό επίπεδο, στο οποίο η συγκεκριμένη επιχείρηση εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναγνώρισε την Κυριακή ότι υπάρχουν «πολλά συμφέροντα», πιθανόν αντικρουόμενα, των «διαφόρων μερών» στις τάξεις της στρατιωτικής συμμαχίας.

Παρότι συμπεριλαμβάνουν άραβες μαχητές, στις SDF κυριαρχούν οι κουρδικές μονάδες, οι οποίες θεωρούνται από την Ουάσιγκτον οι πιο αποτελεσματικές στις εχθροπραξίες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά αυτή η αμερικανοκουρδική συνεργασία προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην Αγκυρα, επίσης στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, για τον οποίο όμως ο χειρότερος εφιάλτης θα ήταν η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την αυτονομία που ποθούν οι Κούρδοι της Συρίας.

«Οι Κούρδοι δέχθηκαν να διεξαγάγουν αυτή την επιχείρηση για να προστατεύσουν τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους», εκτίμησε ο Μουτλού Τσιβίρογλου, κούρδος ειδικός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Και παράλληλα, για να «δείξουν στον κόσμο ότι αυτοί είναι η κύρια δύναμη που μπορεί να κερδίσει το Ισλαμικό Κράτος».

Διαφωνεί και η συριακή αντιπολίτευση

Οι SDF ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε «συμφωνία» με την Ουάσιγκτον για να μην δοθεί απολύτως κανένας ρόλος στους Τούρκους στην επιχείρηση στη Ράκα. Αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως συζητούν με όλους τους συμμάχους τους -συμπεριλαμβανομένης της Αγκυρας- για την επιχείρηση και το τι θα ακολουθήσει.

«Η συμμαχία και η Τουρκία θα εργασθούν από κοινού πάνω στο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την κατάληψη, την διατήρηση και τη διακυβέρνηση της Ράκα», ανέφερε ο Τζόζεφ Ντάνφορντ μετά τις συναντήσεις που είχε την Κυριακή στην Αγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Η επίθεση, την ίδια στιγμή, δεν ικανοποιεί τη συριακή αντιπολίτευση. «Είναι οι αντάρτες, με την υποστήριξη της Τουρκίας και του συνασπισμού, που θα έπρεπε να διεξαγάγουν την επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα», υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμαντ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης.