Την ώρα που ορισμένοι πρώην υπουργοί προχωρούσαν σε επώδυνους αποχαιρετισμούς παραδίδοντας τα χαρτοφυλάκιά τους στους αντικαταστάτες τους, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχιζε τις αλλαγές στην κυβέρνηση με εσωτερικό ανασχηματισμό στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε τις αιχμές του Νίκου Φίλη που μίλησε για συμβόλαιο πολιτικού θανάτου του με αφορμή την τελευταία συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ούτε τις σπόντες του Θοδωρή Δρίτσα και των 53 που υπαινίχθηκαν ότι ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση. «Η κυβέρνηση πάει μπροστά και ισχύουν όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο» ήταν το λακωνικό σχόλιο συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση ψάχνει τον νέο της βηματισμό και ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος προχωρεί σήμερα στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το γνωστό briefing, με στόχο να δώσει από νωρίς το δικό του στίγμα στην ενημέρωση.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε αναδόμηση του επικοινωνιακού επιτελείου ορίζοντας επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού τον Θόδωρο Μιχόπουλο, ο οποίος κατείχε τη συγκεκριμένη θέση κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου ασκούσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Η επιστροφή του Θόδωρου Μιχόπουλου, ο οποίος ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από το Μαξίμου καθώς παρέμεινε κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ως σύμβουλος για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, σηματοδοτεί και τη διάθεση του Πρωθυπουργού για μια νέα ματιά στον τρόπο επαφής με τους δημοσιογράφους. Ωστόσο και ο μέχρι χθες προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Αγγελος Τσέκερης αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο Τσέκερης υπάγεται στον Πρωθυπουργό και θα ακολουθεί το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα συμβάλλοντας και στη συγγραφή των ομιλιών του. Εκ παραλλήλου από το Μαξίμου ανακοινώθηκε χθες ότι καθήκοντα γενικής γραμματέως στον Πρωθυπουργό, στη θέση του Τζανακόπουλου αναλαμβάνει η Ιωάννα Πεππέ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ. Χθες έκανε πρεμιέρα και ο πρωινός καφές του Μαξίμου, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση των αντιδράσεων για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Τα κυβερνητικά στελέχη που συνεδρίασαν υπό τον Αλέξη Τσίπρα (απουσίαζε ο Πάνος Σκουρλέτης λόγω της τελετής παράδοσης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) εκτίμησαν ότι η αναδόμηση στο κυβερνητικό σχήμα μέτρησε θετικά στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ενώ εκτιμήθηκε ότι υπήρξε ικανοποίηση από τις αλλαγές και στους θεσμούς. Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθεί εντατικά με το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ αναμένοντας από τη Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στη σύνθεση των μελών του. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ωστόσο «δεν θα περιμένει για πάντα» την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση βεβαιώσεων προσωρινής άδειας λειτουργίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο ΟΜΠΑΜΑ. Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο και ενημέρωσε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. Ο Δραγασάκης είπε στον αξιωματούχο των ΗΠΑ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος ώστε να δρομολογηθούν τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και να ακολουθήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με στόχο την έξοδο στις αγορές το 2017.