Αν η Χίλαρι Κλίντον γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ την Τρίτη, η Αμερική θα πρέπει να λύσει έναν γρίφο: πώς θα αποκαλείται ο σύζυγός της, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον;

Το πρόβλημα αυτό είναι διπλά χωρίς προηγούμενο: Από τη μία κανείς άνδρας μέχρι τώρα δεν έχει περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως σύζυγος της προέδρου και από την άλλη ένας πρώην πρόεδρος ποτέ δεν ήταν παντρεμένος με έναν εν ενεργεία πρόεδρο

Η προσφώνηση «Πρώτος Κύριος» (First Gentleman) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς έτσι αποκαλούνται ανεπισήμως οι σύζυγοι έξι γυναικών κυβερνητών, σύμφωνα με την Λίζα Γκροτς ειδική εδώ και 15 χρόνια σε θέματα τυπολογίας.

Όμως η υπόθεση περιπλέκεται με τους Κλίντον, καθώς ο Μπιλ Κλίντον 70 ετών, διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001. Και όταν κάποιος έχει διατελέσει πρόεδρος, διατηρεί τον τίτλο, εξηγεί η Αλίντα Μπλακ της Ένωσης Ιστορικών του Λευκού Οίκου.

«Θα διατηρήσει τον τίτλο», τονίζει η ιστορικός. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα αποκαλούνται «η πρόεδρος Κλίντον και ο πρώην πρόεδρος Κλίντον».

«Το ίδιο έγινε με την οικογένεια Μπους», με τον Τζορτζ Ο. Μπους τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ, και τον πατέρα του Τζορτζ, τον 41ο πρόεδρο. «Τότε είχαμε τον πρόεδρο Μπους και τον πρώην πρόεδρο Μπους, και όταν ήταν μαζί έτσι τους σύστηναν», πρόσθεσε η Μπλακ.

«Αν ήταν παντρεμένη με κάποιον που δεν έχει διατελέσει πρόεδρος, θα λάμβανε τον τίτλο του Πρώτου Κυρίου. Όμως ο Μπιλ Κλίντον είναι πρώην πρόεδρος και δεν μπορεί να αποκληθεί Πρώτος Κύριος», διότι είναι «ένας κατώτερος τίτλος» από αυτόν του προέδρου, τόνισε η ίδια.

Πάντως η Γκροτς εκτιμά ότι «από σεβασμό στη σύζυγό του» ο Μπιλ θα βρει ιδιωτικά μαζί της μια λύση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από