Επεισοδιακά εξελίσσεται, τελικά, και η αλλαγή διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα μετά την Πειραιώς. Η επιλογή του Τάκη Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου, προχθές αργά το βράδυ, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας έμεινε μετέωρη χθες, όταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησε τριήμερη αναβολή της νέας συνεδρίασης του ΔΣ της Τράπεζας, στην οποία επρόκειτο αυτό να συσταθεί σε σώμα.

Το ΤΧΣ είχε εισηγηθεί για πρόεδρο τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, αντιπρόεδρο του IFC, επενδυτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος και φερόταν ως φαβορί για τη θέση. Ωστόσο, τελικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας η υποψηφιότητα Τσιτσιράγκου συγκέντρωσε μόνο 2 στις 13 ψήφους, εκ των οποίων η μία ήταν του εκπροσώπου του ΤΧΣ. Ετσι, επελέγη με συντριπτική πλειοψηφία ο Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η επιλογή ήταν καθ’ όλα νομότυπη, παρά την αντίθετη γνώμη του ΤΧΣ. Ωστόσο, το Ταμείο – όπως είχε το δικαίωμα – μπλοκάρισε χθες τη νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, στην οποία επρόκειτο να ανατεθούν καθήκοντα προέδρου στον Θωμόπουλο. Η στάση αυτή του Ταμείου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπέρ του Θωμόπουλου.

Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί αναταραχή, με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη να τονίζουν ότι θα ήταν λάθος να επιμείνει το Ταμείο ζητώντας σύγκληση Γενικής Συνέλευσης γιατί κάτι τέτοιο «θα κάνει τα πράγματα χειρότερα».

Ο Θωμόπουλος έχει διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την περίοδο 1994-2009. Διετέλεσε ακόμα αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ για την Ελλάδα (2002-2008) και μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2002-2008). Ηταν πρόεδρος της Eurobank από τον Ιούνιο του 2014 ώς τον Φεβρουάριο του 2015.

Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε χθες και η Λούκα Κατσέλη από τη θέση της προέδρου της Τράπεζας, καθώς και άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, προκειμένου να συγκροτηθεί αυτό σε σώμα με τη νέα του σύνθεση.

Στο θερμό τραπεζικό τοπίο των τελευταίων ημερών, εκτός από την Πειραιώς και την Εθνική, προστίθεται εξάλλου και το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – παρουσιάστηκε εμπλοκή στην ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου εκ μέρους του Βασίλη Κατσικιώτη, ο οποίος διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Κατσικιώτης φέρεται να έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι δεν του δίνεται το πλήρες πακέτο παροχών, για το οποίο είχε συμφωνήσει, αν και οι αποδοχές του θα είναι 220.000 ευρώ. Ετσι, δεν έχει ακόμη έρθει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, και δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, ενώ αντίθετα ανέλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ερίκ Τουρέ.