Μήνυμα προς την κυβέρνηση να κάνει διάλογο με την Εκκλησία – για τα θέματα σχέσεων των δύο πλευρών αλλά για το μάθημα των θρησκευτικών – και να αφήσει, τις ιδεοληψίες, τους τακτικισμούς και τα πείσματα απευθύνει η Εκκλησία της Κρήτης.

Για πρώτη φορά την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης – επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος – επισκέφτηκε την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και είχαν συνεργασία σε συνοδικό επίπεδο στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη. Οι δύο Εκκλησίες είχαν πλήρη ταύτιση απόψεων για το θέμα των θρησκευτικών, τις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τα παραπάνω ζητήματα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος που συνόδευε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, σε δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους και απαντώντας πώς αντέδρασε η Εκκλησία της Κρήτης στο θέμα Φίλη είπε πως πολλά από όσα λέγονται από πλευράς Πολιτείας είναι ιδεοληψίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Τους καλούμε να αφήσουν τους τακτικισμούς και τα πείσματα και να καθίσουμε σ’ένα κοινό τραπέζι και να κάνουμε διάλογο προκειμένου να διακονήσουμε τον άνθρωπο. Θέλουμε διάλογο με τη Πολιτεία και όχι να την έχουμε απέναντι».

Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο Εκκλησιών ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανέφερε πως «υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων: στο θέμα των σχέσεων Κράτους –Εκκλησίας, της στελέχωσης της Εκκλησίας, της διαχείρισης των οικονομικών και στο επίκαιρο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών». Ο προβληματισμός και των δύο Εκκλησιών σ’ αυτά τα θέματα ήταν κοινός όπως και επισημάνθηκε η αποφασιστική στάση τους για συνεργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο μητροπολίτης Γορτύνης τόνισε πως υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμπόρευση με την Εκκλησία της Ελλάδος για το θέμα των προνοιακών δομών, των θρησκευτικών, των σχέσεων Εκκλησίας –Πολιτείας, της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Ξεκινά μία κοινή συνεργασία σ’ όλα αυτά τα θέματα.

Ακόμη, ο μητροπολίτης Γορτύνης μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σημειώνοντας πως είναι ένας ισορροπημένος άνθρωπος και συμπλήρωσε πως η Εκκλησίας της Κρήτης θα είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνει.