Η μεγάλη απούσα θα είναι η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το συνέδριο του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU), αδελφού κόμματος του Χριστιανoδημοκρατικού (CDU), το οποίο θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή. Οπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης - και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του CSU - η απουσία της Μέρκελ συμφωνήθηκε σε κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ αιτία φέρεται πως είναι η μεταξύ τους διαμάχη για το προσφυγικό.

Πέρσι, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ είχε επικρίνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό, από το βήμα του συνεδρίου του CSU, «ενώ εκείνη καθόταν αναγκαστικά δίπλα του σαν μαθητριούλα και τελικά εγκατέλειψε ταχύτατα την αίθουσα, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο αδελφών κομμάτων να ψυχραθούν πάρα πολύ», όπως ανέφερε το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF). Ετσι δεν θα επαναληφθούν φέτος τέτοιες σκηνές και μάλιστα λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές του 2017.

Σε καλό δρόμο η προσέγγιση...

Η απουσία της Ανγκελα Μέρκελ συμφωνήθηκε - σε κατ’ ιδίαν συνάντησή της - με τον επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κόμματός του. Αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι και ο Ζέεχοφερ δεν θα παραστεί στο συνέδριο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU τον Δεκέμβριο.

Η προσέγγιση των δύο ομογάλακτων κομμάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί όλα τα σημεία διαφωνίας επί του θέματος αυτού. Επομένως η παρουσία της καγκελαρίου στο συνέδριο του CSU κρίθηκε πρόωρη. Ο βαυαρικός βραχίονας των γερμανών συντηρητικών αξιολογεί το πολιτικό Ισλάμ στις θέσεις του συνεδρίου ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας».

Ταυτόχρονα όμως τονίζεται ότι «οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ελεύθερα στη Γερμανία», σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο έχει στα χέρια του το γερμανικό Reuters.

Το CSU ζητεί την καθιέρωση ανώτατου ορίου εισόδου μεταναστών-προσφύγων στη Γερμανία, αλλά η καγκελάριος το απορρίπτει. Η υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και αντιπρόεδρος του CSU Iλζε Αιγκνερ δήλωσε μάλιστα στη Welt της Κυριακής ότι «δεν έχει νόημα να αποσαφηνίζουμε στο προσκήνιο ανοιχτά θέματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από