Οι Podemos, το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, επωφελείται από την κρίση που εξασθενίζει τους σοσιαλιστές στην Ισπανία με βασικό στόχο να τους πάρει την ηγεσία της αντιπολίτευσης, περνώντας στην επίθεση τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στον δρόμο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) τους πρόσφερε μια χρυσή ευκαιρία για να αποφύγουν μια επιστροφή στις κάλπες όταν αποφάσισε, την Κυριακή, να επιτρέψει στον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση απέχοντας κατά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης των Podemos, είχε την ευκαιρία την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής να καταδικάσει την "τριπλή συμμαχία" του PSOE με το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι και τους φιλελεύθερους Ciudadanos που θα ψηφίσουν την Παρασκευή υπέρ του Ραχόι. Ο Ιγκλέσιας κατηγόρησε τους σοσιαλιστές "ότι είναι πολύ πιο κοντά στο PP απ΄ό,τι εμείς". Όμως δεν αρκείται στις κοινοβουλευτικές επιθέσεις. Ο σχηματισμός, κληρονόμος των μεγάλων διαδηλώσεων των Αγανακτισμένων κατά της κρίσης που εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015, πρέπει να έχει "το ένα πόδι στους θεσμούς (και) το κεφάλι στον δρόμο", επέμεινε ο Ιγκλέσιας.

Οι Podemos έχουν ήδη αρχίσει τον...αγώνα αυτό. Το κόμμα υποστήριξε την Τετάρτη μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και ενέκρινε μία άλλη που αναμένεται να σχηματίσει κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο όταν ο Μαριάνο Ραχόι ορκιστεί πρωθυπουργός.

Οι Podemos μπορεί να κερδίσουν από την κρίση των σοσιαλιστών γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένας στους πέντε ψηφοφόρους των σοσιαλιστών είναι έτοιμος να περάσει στους Podemos, εκτιμά ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρλος Γ' της Μαδρίτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από