Επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για την απειλή κρυφού κόφτη στις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρουγκαλος ενώ ομολογεί ότι για να πληρωθούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά του νέου ελλειμματικού ταμείου (ΕΤΑΕΠ) –το οποίο θα χορηγεί επικουρικές και εφάπαξ από το 2017.

Κατά το υπουργείο Εργασίας, «ο νόμος της μεταρρύθμισης (σ.σ. περιλαμβάνει 11 μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα) δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών – παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα λόγω κρίσης».

ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα του ΕΤΕΑ (το σημερινό επικουρικό υπερταμείο) για το 2016 προσεγγίζει τα 540.000.000 ευρώ. Αυτό, πέραν της αύξησης των εισφορών και της μείωσης έως 40% των συντάξεων καλύπτεται και από μέρος της περιουσίας του. Στο ΕΤΕΑ εκκρεμούν περίπου 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνει το χτεσινό ρεπορτάζ με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές», αφού στον δικό του Νόμο 4387/2016, σε δύο μάλιστα άρθρα, προβλέπονται διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα στο άρθρο 14 (παράγραφος 4) προβλέπεται η θέσπιση μόνιμου αυτόματου μηχανισμού νέων μειώσεων και στις καταβαλλόμενες και στις νέες κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και στις εφάπαξ παροχές από 1-1-2017 έπειτα από υποχρεωτική εκπόνηση αναλογιστικών μελετών ανά τριετία ώστε να διασφαλιστεί ο στρατηγικός μνημονιακός στόχος για τη μη αύξηση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης μέχρι το 2060 πάνω από 2,5% σε σχέση με τα επίπεδά της το 2009. Παρότι μέχρι τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξηθεί κατά 70%.

Επίσης στο άρθρο 96 του ίδιου νόμου –όσον αφορά το ΕΤΕΑ –ορίζεται ότι «σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει απολύτως κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Κατά τη χρονική περίοδο αυξημένων εισφορών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97, οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, εάν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης».

ΔΙΕΤΙΑ – ΦΩΤΙΑ. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στην επόμενη διετία αναμένεται να εκδοθούν 132.500 κύριες και 120.000 επικουρικές συντάξεις που παραμένουν σε καθυστέρηση πληρωμής, η συνολική δαπάνη πολύ δύσκολα δεν θα ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο, οδηγώντας σε νέες περικοπές. Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το ίδιο θα συμβεί αν παρατηρηθεί μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Ιανουαρίου 2017 και έπειτα με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τη σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αρνητικά προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η άνοδος των ποσοστώνμαύρης εργασίας, με μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες να αποφεύγουν ναεμφανίζονται σε παραστατικά της Εφορίας βάσει των οποίων στη συνέχεια θα φορολογούνται.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Στο μεταξύ μαζικές είναι οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη από χιλιάδες συνταξιούχους κατά των περικοπών που προβλέπει ο Νόμος Κατρούγκαλου. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων –που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων ασφάλισης –ήδη υπέβαλε την πρώτη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ με αριθμό κατάθεσης 2535/18.7.16 κατά των υπουργικών αποφάσεων του Νόμου 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου). Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, ενσωματώθηκαν στοιχεία στην αίτηση ακύρωσης τα οποία τεκμηριώνουν νομικά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που επιφέρουν οι υπουργικές αποφάσεις.