Εύκολα και ανέξοδα, χωρίς καν να μπεις σε αεροπλάνο, πετάγεσαι στα οξύκορφα βουνά του Αφγανιστάν, στην περιβόητη Κ2 απόληξη των Ιμαλαΐων, βλέπεις να έρχονται κατά πάνω σου πελώριοι υδάτινοι όγκοι κυμάτων του Ειρηνικού που «καβαλάνε» οι σέρφερ για να βγουν στις αμμουδιές της Αυστραλίας και αντικρίζεις για πρώτη φορά εκείνους που σβήνουν στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού. Παράλληλα μαθαίνεις από πού ξεκίνησε η τρέλα του downhill –δηλαδή κατάβαση βουνού με τα χίλια –και παρακολουθείς έναν κινηματογραφικό ύμνο στις χιονισμένες ελληνικές βουνοκορφές, το ορειβατικό σκι, σε τοπία που γεννούν μυριάδες συγκλονιστικών οπτικών ερεθισμάτων και οι ξένοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι πρόκειται για πραγματικότητα. Το τρίτο φεστιβάλ ταινιών περιπέτειας –ή Adventure Film Festival, για να καταλαβαινόμαστε –είναι έτοιμο να δεχθεί τους παθιασμένους με τη φύση, τα εξτρίμ σπορ σε στεριά, αέρα, θάλασσα και τέλος πάντων όπου βάζει ο νους τους, εκείνους που θέλουν να πάρουν ιδέες για να ικανοποιήσουν την τρέλα τους και όσους θέλουν να αποδράσουν νοερώς για εκεί που ίσως δεν θα τολμήσουν να πάνε.

Η φετινή γιορτή ταινιών υπαίθριας περιπέτειας, πιο εξελιγμένη και οργανωμένη από τις δύο προηγούμενες, ξεχωρίζει επίσης για τα έντονα ελληνικά χαρακτηριστικά της. Εννέα από τις συνολικά 23 ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους) που θα προβληθούν στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών το Σαββατοκύριακο είναι από έλληνες σκηνοθέτες – παραγωγούς – λάτρεις της φύσης και των σπορ περιπέτειας ή έχουν ελληνικά θέματα.

«Παγωμένη αμβροσία» θα κεράσει ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου και από τα καρέ της μεγάλου μήκους εξωστρεφούς ταινίας του αναπτύσσεται σαν σε πολύπτυχο η χειμωνιάτικη μαγεία της Ελλάδας των ψηλών βουνών και των χιονισμένων κορυφών, μέσα από το ορειβατικό σκι. Ο κινηματογραφιστής θέλει να δείξει κυρίως στους ξένους ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον ήλιος – θάλασσα – νησιά, αντιθέτως είναι προς ανακάλυψη μια ενδιαφέρουσα ηπειρωτική χώρα με συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων και ψηλά βουνά τα οποία συστήνει μέσα από το ταχύτατα αναπτυσσόμενο σπορ του ορειβατικού σκι. Στις ρίζες της κατάβασης βουνού με ποδήλατο επιστρέφει η Δήμητρα Μπαμπαδήμα με το «Lines we Ride», πάει ακριβώς 40 χρόνια πίσω –στις 21 Οκτωβρίου 1976 -, όταν 10 παλαβοί ποδηλάτες αποφάσισαν να κατέβουν το μονοπάτι Repack στην Καλιφόρνια φορώντας τζιν και κοντομάνικα, για να μιλήσει για τις ελληνικές φυλές του εξτρίμ σπορ, τις παρέες, τις φιλίες που αναπτύσσονται.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ. Το Σπάρταθλον και η υπερπροσπάθεια δρομέων που τρέχουν στη διαδρομή του Φειδιππίδη τροφοδοτούν την ταινία «The road to Sparta» του Μπάρνεϊ Σπέντερ και στο Metronomic, Αύγουστος 2013, στο φαράγγι του Verdon. Οι ακροβάτες Flying Frenchies, η μπάντα Compagnie 9.81, χορευτές αέρος, μουσικοί από το Radio Monkey και η Baraka Flims μαζεύτηκαν όλοι μαζί για ένα ξέφρενο πάρτι αέρος που έγινε ταινία με τίτλο «Metronomic»!

Το φεστιβάλ έχει και ομιλίες –όχι πολλές –ενδιαφέρουσες. Ο Μιχάλης Στύλλας για παράδειγμα θα μιλήσει για τα «Ωραία των Ορέων». Ο Γιάννης Βουτυρόπουλος θα αρχίσει με ένα «Γιατί;» για να μοιραστεί σκέψεις πάνω σ’ αυτά που ωθούν τον άνθρωπο στα βουνά και ο Νίκος Κωστόπουλος θα παρουσιάσει –στην ομιλία του –τις ιδιαιτερότητες του ορεινού τρεξίματος. Στα υπόψη, οι εκθέσεις φωτογραφίας των Αλμπένα Τοντόροβα για το σερφ στην Ελλάδα, Ναταλίας Τσουκαλά που κάλυψε ένα ακτιβιστικό ταξίδι στον Ειρηνικό με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και Αλέξη Γρυμάνη με την ανθρωποκεντρική ματιά και φόντο τα σκέιτμπορντ και σνόουμπορντ. Αλλά και η έκθεση έργων του Δημήτρη Λιόση με ασυνήθιστα υλικά (παλιά πέδιλα του σκι, σπασμένες σανίδες σερφ ή αλλοιωμένες σανίδες σκέιτμπορντ).

info. 3rd Athens Adventure Film Festival, 22 & 23 Οκτωβρίου, Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό). Εισιτήρια 15 ευρώ (η µία µέρα) 25 ευρώ (το διήµερο), προπώληση 12 και 15 ευρώ αντιστοίχως. Πληροφορίες στο http://www.adventurefilmfestival.gr