Με παιχνίδι μπιλιάρδου μοιάζει, τηρουμένων των αναλογιών, το τηλεοπτικό τοπίο μετά τον πολυσυζητημένο πλειστηριασμό αδειών και το αποτέλεσμά του την 1η Σεπτεμβρίου. Το τηλεοπτικό σίριαλ της επόμενης μέρας για το πώς θα κινηθούν οι μπίλιες στο τραπέζι, τι καραμπόλες θα βγουν και τι μπορεί να σημαίνουν συντηρεί σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φαίνεται για την ώρα να επιλέγει μοναχικό δρόμο. Από το κτίριο που μέχρι τα τέλη του ’90 φιλοξένησε το Mega στην Παιανία έχει διατηρηθεί το κέλυφος. Στο εσωτερικό γίνονται εργασίες με πυρετώδεις ρυθμούς για την εσωτερική αναδιαρρύθμιση του τηλεοπτικού σχήματος που κατά μία εκδοχή θα τιτλοφορείται One Channel.

Το κανάλι του εφοπλιστή- νεόκοπου καναλάρχη οικοδομείται από την «τρόικα» των Γιάννη Κουρτάκη, Εύας Κουτσαφτάκη, Νίκου Χατζηνικολάου, υποστηρίζουν τηλεοπτικοί παράγοντες. Τη διεύθυνση ειδήσεων και ενημέρωσης ανέλαβε ο Δημήτρης Μιχαλέλης και συζητείται δελτίο ειδήσεων να παρουσιάζει ο Νίκος Στραβελάκης, συνεργάτες με τον Νίκο Χατζηνικολάου αμφότεροι από τα πρώτα βήματα του Mega.

«Ο Μαρινάκης μοιάζει να θέλει να στήσει ένα νέο Mega ή ίσως το Mega με άλλη ονομασία», λέει τηλεοπτική πηγή συνεκτιμώντας το γεγονός ότι το ρυθμιστικό τρίο τού υπό διαμόρφωση σταθμού έχει συζητήσει με τον Λοΐζο Ξενόπουλο, επίσης γέννημα-θρέμμα του Mega. Προσφάτως συζητήσεις έγιναν με τους Δημήτρη Καμπουράκη, Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Στα βορειοανατολικά της Αττικής με θέα τον επιβλητικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας οι συζητήσεις Σαββίδη – Βαρδινογιάννη για το Star παραμένουν στάσιμες. Ο προσωρινά με άυλο τίτλο καναλάρχης επιθυμεί να συμπράξει και με ανάλογο της επιθυμίας οικονομικό αντίκρισμα, ζητεί όμως το πλειοψηφικό πακέτο. Η άλλη πλευρά δεν διαφωνεί υπό την προϋπόθεση ο ομογενής επιχειρηματίας να πάρει όλη τη Νέα Τηλεόραση ΑΕ, που σημαίνει: brand name, κτίριο 15.000 τ.μ., τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, ταινιοθήκη, στόλο κινητών μονάδων που αποτιμώνται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, περί τα 150 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, ο ομογενής επιχειρηματίας στη στελέχωση της επιτελικής ομάδας του, για τον νευραλγικό ενημερωτικό τομέα, συζητά (σε προχωρημένο στάδιο) με τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή Eπικρατείας της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη (με θητεία μεταξύ άλλων διευθυντή ειδήσεων-ενημέρωσης στον Ant1) και έχει βολιδοσκοπίσει τον Κώστα Αρβανίτη, που προσφάτως αποχώρησε απο τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Δίαυλος επικοινωνίας έχει αναπτυχθεί –χωρίς προεκτάσεις για την ώρα –ανάμεσα σε Σκάι και Alpha. Και οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε μια αμοιβαία ανταλλαγή προγραμμάτων καταρχάς. Ετσι κι αλλιώς ο Σκάι βαθμιαία, εδώ και τέσσερα χρόνια, ενισχύει το ποσοστό τηλεοπτικού αέρα σε ψυχαγωγικά προγράμματα. «Σε ένα καλό σενάριο δεν είναι απίθανο να δούμε την Ελένη Μενεγάκη από τις συχνότητες του σταθμού», αναφέρει παρατηρητής του τηλεοπτικού χώρου. Ο Σκάι αποσκοπεί στην ενδυνάμωσή του για να αναμετρηθεί –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές –με το φορτσάτο τηλεοπτικό εγχείρημα του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πάντως, παραμένει ανοιχτή η εκδοχή να πορευθεί μόνος του ο Σκάι αν η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά αξιώσει το management της σύμπραξης με το επιχείρημα «ενός επιτυχημένου τηλεοπτικού μοντέλου».

Σε περίπτωση που επιτευχθεί joint venture μεταξύ Σαββίδη – Βαρδινογιάννη, ο Alpha θα μείνει μόνος στον τηλεοπτικό κάμπο.

«Πολλά, αν όχι όλα εξαρτώνται από το πώς θα κινηθεί η πλευρά Βαρδινογιάννη», υποστηρίζει ψύχραιμος τηλεοπτικός παρατηρητής και βάζει στην κουβέντα το ενδεχόμενο προσφυγής του Star και των άλλων καναλιών που δεν πήραν άδεια, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ακόμα κι αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, με το επιχείρημα ότι διαμορφώνει συνθήκες ολιγοπωλίου και κατ’ επέκταση αντίκειται στις αρχές του ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ οι νέοι καναλάρχες σταμάτησαν να πιέζουν την κυβερνητική πλευρά να πάψει η Digea να μεταδίδει το πρόγραμμα των μη αδειοδοτημένων καναλιών. « Αφενός διότι είναι ανέτοιμοι αλλά και διότι αντιλήφθηκαν πως τα Mega, Alpha, Star, Epsilon συγκρατούν μερίδια από τη διαφημιστική πίτα, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα συσσωρευθούν σε Antenna και Σκάι. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι νέοι παίκτες πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να αποσπάσουν μερίδια αντιπροσωπευτικά της δυναμικής των σταθμών τους», υποστηρίζει άνθρωπος του τηλεοπτικού χώρου ενώ μια πιο σκληρή εικόνα περιγράφει άλλος τηλεοπτικός παρατηρητής: «Η κινητικότητα δεν θα επηρεάσει τη διαφημιστική πίτα. Η κυβέρνηση δεν είχε συγκροτημένο σχέδιο, ούτε όμως και οι καναλάρχες, πράγμα που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αν και η ελληνική τηλεοπτική αγορά είναι φθηνή, η απουσία ξένου επενδυτή είναι εκκωφαντική». Η κυβέρνηση, εξάλλου, παρακολουθεί τις ζυμώσεις και σύμφωνα με κύκλους της, δεν μένει στην επιθυμία να ευoδvθούν οι συμπράξεις, αλλά διακριτικώς τις ενθαρρύνει.