Ετοιμη έχουν την αγχόνη οι ιρανικές αρχές για την εκτέλεση 22χρονης, που κατηγορείται για την δολοφονία του συζύγου της όταν η ίδια ήταν 17 ετών. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις αρχές να σταματήσουν την εκτέλεση.

Η Ζεϊνάμπ Σεκανβάντ συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2012 και καταδικάστηκε σε θάνατο, όταν ήταν 17 ετών, με την κατηγορία της δολοφονίας του συζύγου της, τον οποίο είχε καταγγείλει ότι ήταν επιθετικός και την κακοποιούσε.

Σε δίκη η οποία χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά άδικη» καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού με την εκτέλεσή της να έχει οριστεί για σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, μετά την αρχική της σύλληψη, η Σεκανβάντ κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα επί 20 ημέρες, όπου, όπως ισχυρίζεται η ίδια, ξυλοκοπήθηκε από άνδρες αστυνομικούς.

Η Σεκανβάντ ήταν ανήλικη με βάση τα διεθνή κριτήρια όταν υποτίθεται ότι διέπραξε το έγκλημα. «Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική υπόθεση» δηλώνει ο Φίλιπ Λούθερ, ερευνητής και νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

«Οχι μόνο ήταν κάτω από 18 ετών, αλλά δεν της επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ενώ βασανίστηκε κατά τη σύλληψή της από άνδρες αστυνομικούς, οι οποίοι την χτύπησαν σε όλο της το σώμα» προσθέτει.