Απάντηση στα όσα κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως στις επαφές που είχε στην Φρανκφούρτη επιχειρηματολογούσε με στόχο να πείσει για την ανάγκη απομείωσης του χρέους, ενώ για τον διοικητή της ΤτΕ είπε: «Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους».

Υπενθυμίζεται πως απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο κ. Στουρνάρας είπε στην Επιτροπή ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Τους είπα μην τον λαμβάνετε υπόψιν σας», ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν μπορούμε να μην τον λάβουμε υπόψη, είναι υπουργός Οικονομικών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τους έπεισε ότι με αυτόν υπουργό οικονομικών δεν υπάρχει επιστροφή. Ο ίδιος – είπε – έστελνε επιστολές στην κυβέρνηση για τον Βαρουφάκη: «Τι άλλο να έκανα; Έπαιρνα τηλέφωνο και τους έλεγα: Μαζέψτε τον!»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με δήλωσή του στο Real.gr. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Ως υπουργός οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί.

» Ως υπουργός οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φραγκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Ως εκλεγμένος από 140 χιλιάδες ψηφοφόρους έκρινα ότι ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους.

» Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους».