Σε υποδόσεις έσπασε τελικά και η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σε μια άσκηση ακραίας τυπικότητας, το Eurogroup χθες έδωσε την έγκρισή του μόνο για τα 1,1 δισ. ευρώ που προορίζονται βασικά για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και ανέβαλε την απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτάχθηκε ακόμη και σε αυτή τη μερική εκταμίευση και ζήτησε να μη ληφθεί καμία σχετική απόφαση. Ο ίδιος, μία ημέρα πριν, στην Ουάσιγκτον, είχε πει ότι «είμαστε μακράν κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων». Τελικά, όμως, φαίνεται ότι υποχώρησε, αποδεχόμενος τον συμβιβασμό του σπασίματος της δόσης.

Για τα 1,7 δισ. ευρώ που προορίζονται για την πραγματική οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιφυλάχθηκαν να αποφασίσουν όταν πάρουν τα στοιχεία για την εξόφληση των προηγούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, του Σεπτεμβρίου.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, βασικά είναι θέμα τεχνικό, καθώς χρειάζονται 6 εβδομάδες για να συγκεντρωθούν τα σχετικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να μη γίνει καμία εκταμίευση, ούτε για τα εγκριθέντα 1,1 δισ. ευρώ, πριν από την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 24 Οκτωβρίου. Οπως είπε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα μπορούσε να συνεδριάσει και νωρίτερα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι τα 1,1 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθούν τώρα και το υπόλοιπο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ στις 24 Οκτωβρίου. Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι θα έχουν στο μεταξύ προσκομιστεί τα στοιχεία για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Σεπτεμβρίου, ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση από το EuroWorking Group την ίδια μέρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρέπει να έχει δοθεί το 80% της προηγούμενης δόσης, που εκταμιεύθηκε για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή των 1,8 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία των θεσμών που παρουσιάστηκαν χθες στο Eurogroup έδειχναν ότι από τα 1,8 δισ. ευρώ είχαν διοχετευθεί στην αγορά τον Ιούλιο – Αύγουστο τα 1,134 δισ. ευρώ, δηλαδή το 63%. Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ώς το τέλος Σεπτεμβρίου ο στόχος του 80% θα έχει επιτευχθεί.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε υποστηρίξει προχθές στην Ουάσιγκτον ότι έχει απορροφηθεί το 104% – 105% του ποσού των 1,8 δισ. για ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά είχε αναγνωρίσει ότι «τα στοιχεία του τέλους Σεπτεμβρίου δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για να αποδειχθεί». Αλλη πηγή του υπουργείου Οικονομικών βεβαίωνε χθες ότι θα γίνει αγώνας δρόμου για να έχουν δοθεί τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα ώς τις 24 Οκτωβρίου, ώστε να ληφθεί τότε η απόφαση για την εκταμίευση.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση δεν θα ανατρέψει τον ρυθμό εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ. Σε γενικές γραμμές ο Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε πως το Συμβούλιο αναγνώρισε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για το χρέος και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup του Μαΐου και δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Δεν θα ανοίγω συζήτηση για το χρέος κάθε μήνα» είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για τα μέτρα ρύθμισης του χρέους είπε ότι «είναι πολύ νωρίς το 2016 για μια λύση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος επαίνεσε την Ελλάδα για τις σημαντικές προόδους που έχει επιτελέσει, λέγοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Μάλιστα, ο επίτροπος διαβίβασε τις ευχαριστίες του προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί καθώς είναι σημαντικό βήμα για την ανακούφιση της πραγματικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά» υπογράμμισε ο γάλλος επίτροπος, επαναλαμβάνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να χτιστεί ένα success story για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, σημείωσε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου για να αρχίσουν την τεχνική εργασία.

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επισημαίνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα η τοποθέτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος του 2016. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι υπενθυμίζεται η δέσμευση των ελληνικών Αρχών για την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.